Poznatom proizvođaču košulja s karakterom iz državnog portfelja otvoren prethodni stečajni postupak

Autor: Suzana Varošanec , 17. lipanj 2021. u 17:04
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Za dan 2. srpnja zakazano je ročište povodom podnesenog stečajnog prijedloga od strane samog dužnika, odnosno predsjednika Uprave Orljave Luke Balenovića, te se kao stečajni razlog navodi prezaduženost tvrtke koja je u 2020. maksimalno koristila poticajne mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta, pa je tako u požeškom subjektu zaprimljeno blizu 3 milijuna kuna, i to uz oprost doprinosa od gotovo milijun kuna.

Vrlo brzo i za standardne sudske procedure, za oprilike dva tjedna trebala bi biti konačno razjašnjena situacija oko budućnosti požeške Orljave, proizvođača poznatog po visokokvalitetnim muškim košuljama (‘s karakterom’ kako navode), jer je ovaj  tekstilac s nagomilanim gubitcima od oko 34 milijuna kuna, iako je lani čak pozitivno poslovao (neto dobit u iznosu od 1,33 mil. kn), ujedno prvi ozbiljni stečajni kandidat iz portfelja državnih kompanija, koliko je poznato u razdoblju otkad je počela pandemija. Po svemu sudeći, izgledi za otvaranje ovog stečajnog postupka, slijedom navedenog stečajnog razloga koji nije vezan uz nelikvidnost, posve su realni, tim više što je rješenjem donesenim od strane  Trgovačkog suda u Osijeku, Stalna služba u Slavonskom Brodu, s današnjim danom otvoren prethodni stečajni postupak za Orljavu, dok je ročište povodom podnesenog stečajnog prijedloga zakazano za dan 2. srpnja.

Na navedeno ročište se poziva predlagatelj, a u ime same pravne osobe to je predsjednik uprave Orljave Luka Balenović, kako se navodi, radi davanja izjave o stečajnom razlogu i imovini dužnika te  dostavljanja financijske dokumentacije dužnika. Posrijedi su zadnja financijska izvješća, popis imovine i obveza, popis dugotrajne imovine, a posebno financijsko izvješće za 2020. Također, predsjednik Uprave je pozvan dostaviti i popis tražbina iz kojih će se jasno vidjeti kada su tražbine dospjele na naplatu, i tko su dužnici te popis nekretnina i pokretnina. Ovime se potvrđuje da je zabrinutost zbog mogućeg stečaja kako radnika, tako I sindikata, koja je svemu prethodila bila – na mjestu.

Tvrtka je tijekom 2019. negativno poslovala – ostvareni gubitak iznosio je 2,96 milijuna kuna te je već na kraju te godine prema revizoru imala ukupan negativan kapital u iznosu od 10,57 milijuna kuna. Također, obveze društva premašivale su njegovu tekuću imovinu za iznos od 8,13 milijuna kuna. Ta je okolnost već prije korona krize koja ih je dodatno unazadila, vrlo jasno ukazivala na postojanje značajne neizvjesnosti “koja stvara značajnu sumnju u sposobnost društva da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem”. Kako se u njihovom izvješću tada isticalo, iako su kratkoročne obveze veće od kratkotrajne imovine, Uprava smatra kako nema potencijalnih rizika vezanih uz vremensku neograničenost poslovanja. Međutim, danas to nije tako: ovaj stečajni prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Orljavom nadležnom je sudu podnio  upravo predsjednik Uprave Orljave Luka Balenović, koji je na toj funkciji, kao jedan od najdugovječnijih državnih menadžerskih kadrova, praktički skoro 2 desetljeća. Prema stečajnom prijedlogu samog dužnika, kao stečajni razlog navodi se prezaduženost tvrtke koja je u 2020. maksimalno koristila poticajne mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta, pa je tako u požeškom subjektu zaprimljeno blizu 3 milijuna kuna, i to uz oprost doprinosa od gotovo milijun kuna. Inače, tvrtka je planirala očito svoje manjkove riješiti i iz mehanizma prodaje viškova non core imovine za čime mnogi preventivno posežu, a spominjane aktivnosti bile su vezane i za potenacijalnu dokapitalizaciju od strane odgovarajuće državne nekretninske  tvrtke. Kroz smanjenje broja zapsolenih s 300 na 220, u zadnjem njihovom izvješću navodi se da je tako omogućena kvalitetnija struktura, radi popune kapaciteta za povećanje učešća proizvodnje nedomaćem tržištu i širenje vlastite maloprodaje, no da su veće poteškoće nastupile s korona krizom.

Tako navode da je u situaciji zatvaranja trgovina maloprodaje odlukom stožera Civilne  zaštite u potpunosti  prestala prodaja njihovih proizvoda na domaćem tržištu. Posebno bitnim i otežavajućim faktorom u kontekstu posustajanja proizvodnje ističu istu za tvrtku Olymp, odnosno za istoimeni njemački brend, iako je usmjerenje njemačkog partnera, barem prema sindikalnim izvorima, u smjeru nastavka proizvodnje u požeškoj tvornici, ali pod uvjetom      sređivanja vlasničkog stanja te partnerskog odnosa s državom kao vlasnikom, kako bi mogli planirati svoje poslovanje. Ukupni dugovi tvrtke narasli su i nakon što su ostvarili dogovor s vjerovnicima te imaju status tvrtke kojoj je odobrena predstečajna nagodba, i ključno je pitanje što će učiniti vlasnik te čeka  li Orljavu zapravo uskoro stečajni postupak, s mogućim izlazom u stečajnom planu, ako postoji za ovu tvrtku, poznatu po kvaliteti I dugoj tradiciji, zainteresirani investitor.

Komentirajte prvi

New Report

Close