Zagrebački ugostitelj Mirko Budimir za N1 je kazao kako su vlasnici kafića u prilično nezavidnoj poziciji, posebno zbog diskriminatorne odluke da se dozvoli boravak u zatvorenom prostoru.
Nove mjere koje omogućuju dijelu ugostitelja rad u zatvorenom su dobre, ali nije dobro što se pravi razlika između kafića i restorana kada je u pitanju rad u zatvorenom, rekao je Mirko Budimir.
“Prošlog proljeća, u svibnju, kada smo počeli raditi nakon prvog zatvaranja, smanjili smo broj mjesta, uveli deiznfekcijska sredstva i sve to je i dalje na snazi. Isto je vrijedilo za sve ugostiteljske objekte, no restorani sada mogu nastaviti, a mi ne – to je diskriminacija”, rekao je Budimir.
Više od 50 posto kolega ne radi s nekom pozitivnom nulom
Kada je donesena uredba Stožera da se može raditi samo na otvorenim terasama te prostorima koji se mogu prozračiti se svakako tumačila, dodao je.
“Osim toga, vrijeme nam nije išlo na ruku, pa je to stvorilo kaos u radu kafića. Kolege koje imaju kafiće i restorane sretne su zbog rada restorana, ali nisu zbog toga u kakvoj su poziciji kafići.
Više od 50 posto kolega ne radi s nekom pozitivnom nulom, a jedan dio nije niti otvorio, dok 90 posto radi sa gubitkom. Do sada smo imali subvenciju ako ostvarimo do 60 posto preklanjskog prometa. Ako se pređe 60 posto prometa, ostaje se bez subvencije. Oni koji rade 70 posto u odnosu na prije dvije godine i dalje su na gubitku. Mi smo u situaciji da su kafići često obiteljski biznisi i u nezavidnu smo poziciju doveli brojne obitelji u zemlju i to se mora imati u vidu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu