ECB brine visina duga u tvrtkama

Autor: Ana Blašković , 20. svibanj 2021. u 08:58
Foto: Pixabay

Eurozoni prijete rizici insolvenosti kad istekne program pomoći, smatra ECB, ističući da će će možda biti potreban novi ciljani program za vrijeme oporavka

Europska središnja banka upozorila je u srijedu da u eurozoni prijete rizici insolvenosti kad istekne program pomoći ističući da će će možda biti potreban novi ciljani program za vrijeme oporavka od korona krize.

U najnovijem pregledu financijske stabilnosti, ECB na čijem je čelu Christine Lagarde, upozorila je da je šok Covida 19 različito pogodio pojedine sektore, posebno turizam i ugostiteljstvo, te da nejednak šok koncentrira rizke u pojedinim zemljama i dijelovima eurozone. 

“Razvoj programa cijepljenja je vro pozitivan, hvatamo korak, i znate, to su vrlo dobre vijesti. Ali, u isto vrijeme i dalje imamo rizike za financijsku stabilnost koje moramo nadzirati”, rekao je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos CNBC-u.

Ono što posebno brine Frankfurt je povećan korporativni dug u zemljama s većim uslužnim sektorom jer bi to moglo povećati pritisak na tamošnje vlade i kreditore. To bi se mogla pokazati kao glavobolja u kratkom roku kako vlade budu ukidale pakete pomoći, primjerice mjere za očuvanje radnih mjesta.

“S postupnim ukidanjem potpora ne mogu se isključiti značajno više stope insolventnosti nego u usporedbi prije pandemije, posebno u pojedinim zemljama eurozone”, navodi ECB u priopćenju. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close