Jedina tvornica pomfrita u regiji kreće u jači uzgoj domaće sirovine

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2021. u 07:55
Foto:GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Green Group Bosnia u Srebrenici nedavno je u vlasništvu turske grupacije koja je tvrtku oživjela

U Srebrenici, Republika Srpska u BiH, posluje tvornica za proizvodnju pomfrita (i drugih proizvoda od krumpira), jedina na zapadnom Balkanu.

Riječ je kompaniji Green Group Bosnia, koju je nedavno preuzela grupacija Green Group iz Turske i koja je pogon s 30 radnika oživjela nakon višegodišnjeg zastoja, piše portal Indikator.ba.

Ključna stvar na putu jačanja proizvodnje jest sirovina, koja se nabavlja iz inozemstva (sorta krumpira fontana ne uzgaja se u BiH). Green Group Bosnia dala je zasijati sjeme te sorte u suradnji s kooperantima iz Semberije na 34 hektara, čime bi se stekli uvjeti za kompletnu domaću proizvodnju od sirovine do prerade u finalni artikl.

“Sirovine koje koristimo, nažalost, do ove godine nisu postojale u Bosni tako da smo ih morali uvoziti. No, organizirali smo svoje ogledno polje u suradnji s općinom Srebrenica. Pregovaramo o mogućnostima da dodatne količine krumpira uzgajamo i ovdje”, kazala je Nada Pavlović, menadžerica prodaje Green Group Bosnia.

Iz kompanije su, nastavlja Indikator.ba, spremni surađivati sa svima koji imaju uvjete i želje uzgajati fontanu.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić optimističan je: “Očekujem da će tvornica uskoro krenuti s punim kapacitetom i da će osim novih radnih mjesta doći i do orijentiranja uzgoja krumpira za potrebe tvornice i time prihoda za uzgajivače”.

“Prerađivački kapaciteti u FBiH i RS mogu opstati kad adekvatno kupuju primarne proizvode. Kad je u pitanju vanjska trgovina, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će zakonski omogućavati ovakvim prerađivačkim kapacitetima izlazak na nova tržišta. Tržište CEFTA-e je primamljivo i značajno, jer ovakvih kapaciteta u regiji nema”, ističe ministar Staša Košarac.

Komentirajte prvi

New Report

Close