Celex postaje regionalni centar slovačke grupe SHP

Autor: Poslovni dnevnik , 11. travanj 2021. u 22:00
U Celexu je zaposleno 277 radnika, a prosječna neto plaća iznosi oko 521 euro/SHUTTERSTOCK

Pandemija koronavirusa nije prouzročila smanjenje proizvodnje i nije bilo otpuštanja radnika, dok se epidemiološke mjere u tvornici strogo poštuju.

Tvornica papira i papirne konfekcije Celex iz Banja Luke jedan je od primjera odličnog poslovanja na području Republike Srpske i BiH. U planu je da ta tvornica postane regionalni centar slovačke grupe SHP, koja joj je vlasnik, prenosi portal BiznisInfo. Slovaci su također vlasnici slovenske Palome.

Iz Celexove tvornice svakodnevno izađe 20 kamiona toaletnog papira, kuhinjskih ubrusa, džepnih maramica i salveta, a čak 80 posto ukupne proizvodnje odvija se Banjoj Luci i izvozi na strano tržište.

Do sada je u razvoj proizvodnje uloženo oko 60 milijuna maraka (oko 30,6 mil. eura). Zahvalni su vladi RS na spremnosti da podrži razvojne projekte te kompanije.

Prodaju povećali 400 posto

“Posvećeni smo razvoju novih pogona kako bi proizveli što više robe poput kuhinjskih ubrusa i toaletnog papira, ali i drugih higijenskih proizvoda za lokalno tržište, te posebno za izvoz. Planiramo kupiti novu proizvodnu liniju kapaciteta 15 tona, jer potrošnja naših proizvoda u BiH je oko 20 tona, tako da je za nas ovo veliki korak”, rekao je Richard Jigman, izvršni direktor kompanije SHP Celex.

Razina prodaje u posljednjih 17 godina povećana je za više od 400 posto. Također, pandemija koronavirusa nije utjecala na smanjenje obujma proizvodnje i nije bilo otpuštanja radnika. Epidemiološke mjere u tvornici strogo se poštuju, čak se organiziraju i grupna testiranja na koronavirus zbog zaštite svakog radnika.

Kupovinu novih strojeva podržat će i vlada RS kroz poticajne programe, izjavio je Vjekoslav Petričević, resorni ministar, nakon što je posjetio tvornicu.

“Podrška će biti kroz nabavku novih tehnologija ili za povećanje plaća. Danas smo razgovarali i na tu temu, uputili smo vlasnika kompanije da ima pravo na poticaje za povećanje plaća”, dodao je Petričević.

Saša Vulić kao tehnolog proizvodnje u Celexu radi 15 godina. Ukupno je zaposleno 277 radnika, a prosječna neto plaća iznosi oko 1020 konvertibilnih maraka (oko 521 euro). Saša Vulić kaže da je zadovoljan uvjetima rada jer ima solidnu plaću, topli obrok, regres i zimnicu, što radnici redovno dobivaju u banjalučkoj tvornici.

“Poslodavac je u najvećoj mjeri korektan prema nama, imamo i priliku za usavršavanje i obuku radnika, tako da je sve u potpunosti na svom mjestu”, objasnio je Vulić.

Privatizirani 2001. godine

Kompanija Celex osnovana je 1966. godine kao tada najmodernija tvornica papira u bivšoj Jugoslaviji. Privatizirana je 2001. godine od strane SHP grupe iz Slovačke, najveće papirne grupe u središnjoj i jugoistočnoj Europi.

SHP Celex, navodi se na njihovoj službenoj web stranici, puno ulaže u zaštitu okoliša te primjerenu pozornost pridaje ekološkoj obradi otpada.

Pravilan tretman otpada može izravno utjecati na zaštitu okoliša i smanjenje troškova, objašnjava se.

Budući da je SHP Celex članica SHP grupe čija je matična država članica Europske unije, tako se i poslovi vezani za zaštitu na radu usklađuju s propisima u EU. Primarni zadatak zaštite na radu je stalno unaprjeđivanje uvjeta u radnoj sredini i stvaranje optimalnih uvjeta za rad.

Komentirajte prvi

New Report

Close