Cijene barela nafte blago pale nakon sedam tjedana neprekidnog rasta

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2021. u 22:00
Podršku cijenama pruža američki Kongres prihvaćanjem paketa poticaja od 1,9 bilijuna dolara/Reuters

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna oslabila 0,2 posto, na 69,22 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago pale, nakon sedam tjedana rasta, pa su skliznule s najviših razina u posljednjih 13 mjeseci. C

ijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna oslabila 0,2 posto, na 69,22 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 65,61 dolar. Na samom početku prošloga tjedna cijene su nafte dosegnule nove najviše razine od siječnja prošle godine, pa se činilo da će se trend rasta cijena nastaviti osmi tjedan zaredom.

Tim više što je podršku cijenama pružio američki Kongres koji je prihvatio dugo očekivani paket novih fiskalnih poticaja gospodarstvu u iznosu od 1,9 bilijuna dolara.

69,22

dolara iznosila je prošlog tjedna cijena na londonskom tržištu, a 65,61 na američkom tržištu

“Potražnja za rizičnijom imovinom, kao što je nafta, podržana je novim paketom poticaja američkom gospodarstvu, kao i gotovo svakodnevnim optimističnim vijestima o cijepljenju protiv COVID-19”, kazao je Jim Ritterbusch, predsjednik u tvrtki Ritterbusch and Associates.

Fiskalni i monetarni poticaji te ubrzanje procesa cijepljenja u mnogim zemljama podržavaju nadu da bi se uskoro život mogao normalizirati, što bi vodilo ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize, a time i potražnje za naftom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozira snažniji oporavak potražnje u ovoj godini, posebice u drugoj polovini godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close