EIB, IBRD, EBRD i CEB u javnim projektima teškim 3,8 milijardi eura

Autor: Jadranka Dozan , 11. ožujak 2021. u 13:35
Željeznička infrastruktura dužna je 35 mil. eura/FOTO: Pixabay

Četiri međunarodne financijske institucije u 2019. i 2020. aktivno su podržale ukupno 24 projekta i tri programa, a najveća vrijednost, više od dvije milijarde eura, odnosi se na projekte financirane iz izvora Europske investicijske banke

Prema izvješću Ministarstva financija o stanju javnih projekata financiranih zajmovima i darovnicama EIB-a, IBRD-a, EBRD-a i CEB-a u 2019. i 2020. njihova vrijednost iznosi ukupno nešto manje od 3,8 milijardi eura.

U tom razdoblju aktivan portfelj u javnom sektoru podržan od tih međunarodnih financijskih institucija činila su 24 projekta i tri programa, navodi se u izvješću predstavljenom na današnjoj sjednici Vlade.

Pritom se portfelj Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) odnosi na šest projekata te dva programa financiranih zajmovima u vrijednosti 848,5 milijuna eura, i to u područjima od prometa do zdravstva i zemljišne administracije. Europska investicijska banka (EIB) podržala je 11 projekata vrijednih više od dvije milijarde eura.

Portfelj Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) činila su dva projekta financirnaa zajmovima od 252 milijuna eura, dok je Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) participirala u kreditiranju pet projekata vrijednih 590 milijuna eura, a usto je jedan program financiran s gotovo 16 milijuna eura donatorskih sredstava.

U izvješću se uobičajeno po svakom projektu ističu glavne činjenice vezane uz tijek njegove provedbe, kao i eventualne zastoje i/li probleme i prijedloge njihova rješavanja, no cjeloviti dokument zasad nije javno dostupan.

Komentirajte prvi

New Report

Close