Poslao broj kartice preko interneta pa ostao bez 200 tisuća kuna: Nakon deset dana sve je prijavio policiji

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2021. u 14:31
foto: pixabay

Nakon deset dana razmišljanja, oštećeni na Badnjak pristupa u policijsku postaju i prijavljuje navedeni događaj.

Policijski službenici Druge policijske postaje Split zaprimili su tako prijavu 68-godišnjaka koji sumnja da je prevaren. Naime, spomenuti je krajem prošlog mjeseca u poslovnici banke uplatio novčani iznos od gotovo 20 tisuća kuna u protuvrijednosti u EUR-ima na račun primatelja, odnosno navodnog zastupništva grupe za trgovanje dionicama putem interneta. Nedugo potom, izbrisana je mail adresa osobe s kojem je kontaktirao te nije više mogao ostvariti daljnju komunikaciju.

Oštećeni je saznao kako su stranice za trgovanje dionicama te grupe lažne, kao i burzovni podaci o kretanju dionica te je prijavio prijevaru. Policijski službenici su zaprimili prijavu i provode daljnje kriminalističko istraživanje u vezi kaznenog djela računalne prijevare, piše Slobodna Dalmacija.

Ovo je drugi put u nepuna dva i pol mjeseca da stariji ljudi iz Splita ostaju bez svoga novca zbog internetskih prevara. Prevaranti su 76-godišnjeg Splićanina M. P. zavili u cno kada je pred sam očetak nove godine ostao bez dvjesto tisuća kuna koje mu je netko njemu skroz nepoznat skinuo s njegovog računa u HPB banci.

Osoba je početkom studenoga u kontakt s osobom koja se zove Michael Levi, a koji mu se predstavio kao account manager koji se bavi trgovanjem kripto valutama te mu je ponudio suradnju.

M.P. nije odmah na to pristao, ali mu vrag nije dao mira pa je i dalje nastavio komunicirati s Levijem o ulaganju manjih iznosa svog novca u taj posao.

Šest dana poslije, Levi je od 76-godišnjaka zatražio njegove osobne podatke kao i podatke njegove bankovne kartice koje mu je Splićanin i dostavio putem maila, ne sluteći ništa loše i očekujući da će se po stare dane i on igrati kripto valutama.

Pravi šok stiže 14. prosinca ove godine kada na samom početku radnog vremena 76-godišnjaka zovu iz HPB banke te ga obaviještavaju da je sa njegovog računa osoba pod imenom Kim Ong Bee Ling izvršila transakciju, dakle podigla novac u iznosu od dvjesto tisuća i jedanaest kuna.

Nakon deset dana razmišljanja, oštećeni na Badnjak pristupa u policijsku postaju i prijavljuje navedeni događaj.

Policija uvijek upozorava građane da budu oprezni pri virtualnim poslovanjima te da ne nasjedaju na ovakve oblike prijevara. Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i u članku Internet prijevare.

Cijeli teskt pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close