Žive u zgradi staroj 13 godina, a stanovi su ima popucali poput onih u centru Zagreba

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2021. u 11:27
Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Pukotine su na sve strane, horizontalne i vertikalne, opisuje Srećko Tolić, čiji je stan točno iznad prolaza.

Zgrada u Gotovčevoj 9 podignuta je prije 13 godina, no u stanovima u njoj, žale se oni koji ondje žive, pukotine su nalik na brazde koje je potres ostavio na starim zdanjima u centru. No, kažu, u ovome slučaju Richteri nisu glavni krivac iako su sve pogoršali. Već to što, objašnjavaju, svaki put kad ispod zgrade prođe auto ili kombi cijela zavibrira, a po zidovima i stropovima nastaju pukotine koje se s godinama šire. A takvo se što, uvjereni su stanari, u novogradnji ne bi smjelo događati, piše Večernji list.

Razlog? Prolaz koji zgradu smještenu preko puta škole u naselju Špansko-Oranice dijeli na dva dijela, a koristi se kao pristup parkiralištu te za dostavu u ugostiteljske objekte i trgovine. Svakodnevno onuda prolaze na deseci auta, kombija i kamiona pa vožnja stvara vibracije koje su, tvrde stanari, s godinama narušila statiku zgrade i stvorila štetu u njihovim domovima koju su potresi samo “pojačali”.

– Pukotine su na sve strane, horizontalne i vertikalne – opisuje Srećko Tolić, čiji je stan točno iznad prolaza. Predstavnik stanara Dražen Liciburg doveo je, kaže, prije dvije godine i sudskog vještaka koji je zgradu detaljno pregledao i ustanovio, ističe, da je razlog štete kombinacija neadekvatne gradnje i opterećenja prolaza velikim brojem vozila.

– A kako je zgradu, kao i cijelo naselje, od 2003. do 2009. gradila država, obratili smo se Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) koja je upravljala projektom i tražili da nešto učine. No, nisu htjeli reagirati i sad smo protiv njih pokrenuli i sudski spor – govori Liciburg. Pomoć su, dodaje, pokušali dobiti i od Grada, no bezuspješno.

– Iako je riječ o javnome prolazu, oni tvrde da je to naše privatno vlasništvo i da trebamo štetu sanirati sami. Nakon potresa statičari su na njega stavili žutu naljepnicu, no auti i dalje onuda prolaze – očajan je Liciburg.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close