Kaić: Samo tri zemlje u EU testiraju manje od Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2021. u 11:18
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 502 nova slučaja zaraze virusom. 884 pacijenta je na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta. Preminulo je 18 osoba.

“Još uvijek je u blagom padu broj novih slučajeva. 14-dnevna stopa je 119 na 100.000 stanovnika, iz dana u dan je u laganom padu. U Istri je 30, 194 u Splitsko-dalmatinskoj. U EU je Hrvatska na dobrom mjestu, samo dvije zemlje, Finska i Danska, imaju nižu stopu. Nije pravilno uspoređivati situaciju samo na temelju tog pokazatelja, jer on ovisi i o broju testiranja, strategiji testiranja… Važno j znati i koliko se testira”, rekao je Bernard Kaić na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

“Samo tri zemlje EU testiraju manje od Hrvatske”, dodao je.

“U struci i medijima se govori kako je naša situacija najbolja i da imamo najblaže mjere. Pitaju se zašto se mjere ne ublaže. Kada se gleda i postotak testiranih, prema tome Njemačka, Austrija i Slovenija imaju bolju situaciju”, rekao je.

Neizbježno je bilo i pitanje o nabavci ruskog cjepiva.

“Sigurnost i učinkovitost su najbitniji. Tek u zadnje vrijeme dolaze podaci o ruskom cjepivu. Vlada je i do sada radila velike napore da svima osiguramo besplatno cjepivo. Optimalno bi bilo odobrenje EMA-e, ali to traje duže. Na našoj je regulatornoj agencije da nam kaže je li moguće na neki drugi način dobiti rusko cjepivo”, rekao je ministar Vili Beroš.

“Kad naša agencija procijeni da su ispunjeni uvjeti, može dati odobrenje za privremeno korištenje. Optimalno bi bilo da EMA izda odobrenje. Činjenica je da su tri nova proizvođača u procesu evaluacije EMA-e”, dodao je Beroš.

“Nije bilo dovoljno elemenata koji su ukazivali da je rusko cjepivo sigurno i učinkovito. Znamo sada da je ono testirano na 20.000 osoba i to su nove spoznaje. HALMED će sve procijeniti. Što se tiče broja doza, i to će struka odlučiti”, rekao je Beroš.

“Kad bismo mi znali da će svi s kojima imamo ugovore ispuniti svoje obaveze, onda bi nabava ruskog cjepiva ovisila samo o tome kada bi moglo doći. Na ljeto nam neće trebati, ako će doći za tjedan dva onda bi to bilo milijun doza”, rekao je Kaić.

Ministar Davor Božinović odgovarao je na pitanje o najavama daljnjih popuštanja mjera od 1. ožujka.

“Mi ćemo pred 1. ožujka biti u poziciji da promišljamo o tome možemo li i što dalje popuštati. Nećemo morati razmišljati o zaoštravanju ako se ovako nastavi. Na dnevnom redu, vi znate što je to, mi imamo najblaže mjere u EU. Svi koji dođu u Hrvatsku prva reakcija im je kako u svojim državama mnogo toga ne mogu. Postoji razumijevanje da smo spustili brojke uz blage mjere. Mi možemo na ovaj način razgovarati na presicama sve dok ne istekne rok do 28. veljače. Ako vas to zadovoljava, ponovit ću sve što govorim već mjesecima”, kaže Božinović.

“Sve što dosad imamo u medijima su spekulacija. Neke od njih će 1.3. biti točne, a neke netočne”, zaključio je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kaić stvara iskrivljenu sliku očigledno s namjerom održavanja percepcije povišenog stanja ugroze. Nije ispravno tvrditi da Njemačka ima bolju situaciju od nas samo zbog većeg uzorka testiranja – jedini realni kriterij je broj hospitaliziranih, znači težih slučajeva. Ako Njemačka, zbog daleko većeg prisustva novijih sojeva virusa, ima lošiji trend u broju težih slučajeva bolesti onda se RH ne može svrstavati u lošiju ili ravnomjernu poziciju samo zbog manje količine ionako upitnih rezultata testiranja.

New Report

Close