GSP Beograd kupuje 100 zglobnih autobusa i 20 trolejbusa

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2021. u 21:59
Beogradski javni prijevoznik nabavit će i nekoliko električnih autobusa/PD

Kompanija će za 2021. godinu potpisati s Tajništvom za javni prijevoz Ugovor o realizaciji obavljanja komunalne djelatnosti gradskog prijevoza putnika na teritoriji grada Beograda.

Programom poslovanja za 2021. godinu GSP Beograd planira značajna ulaganja u infrastrukturu, gradnju novih tramvajskih linija, garaža, ali i nabavku novih vozila. Programom je previđeno i da u drugom tromjesečju 2021. GSP od gradskih vlasti zatraži povećanje cijene koju dobiva po prijeđenom kilometru.

Kako se navodi u dokumentu, kompanija će za 2021. godinu potpisati s Tajništvom za javni prijevoz Ugovor o realizaciji obavljanja komunalne djelatnosti gradskog prijevoza putnika na teritoriji grada Beograda. Planirana vrijednost realizacije ugovora je 14,5 milijardi dinara (oko 120 mil. eura), koliko je iznosila i za 2020. godinu.

Planirano je da se ove godine pokrenu i provedu nabavke 100 zglobnih autobusa, 10 električnih autobusa s opremom za punjenje (nabavka u 2020. godini, realizacija u 2021. godini), kao i tri električna vozila za pješačku zonu.

Predviđena je i kupovina oko 15 vozila za prijevoz učenika. Također, krajem 2021. godine planirano je pokretanje nabavke 20 trolejbusa.

Operativni ciljevi u 2021. godini su i realizacija tramvajske mreže na lijevoj obali Save, kako bi se završila mreža do Ulice Jurija Gagarina i bolje uslužilo područje autobusnog terminala i željezničke postaje Novi Beograd.

Tajništvo za promet i Tajništvo za javni prijevoz u suradnji s kompanijom GSP Beograd ranije su donijeli i odluku da se provedu potrebne mere za povećanje brzine tramvaja.

Cilj je da se prosječna brzina tramvaja, koja sada iznosi oko 13 kilometara na sat, poveća na 15 kilometara na sat. Projektom je planirana i ugradnja opreme za davanje prioriteta na 62 raskršća kojima prolaze tramvaji.

Komentirajte prvi

New Report

Close