Češki milijarder ušao u Đuru Đakovića. Za koga ‘igra’?

Autor: Marija Brnić , 28. prosinac 2020. u 06:47
Sada se čeka idući korak, poziv za predaju konačnih, obvezujućih ponuda/IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Jasno je da bez novih većih dioničara država neće moći donositi ključne odluke o budućnosti tvrtke.

Mjesec dana nakon Nenada Bakića i drugi značajniji dioničar grupacije Đuro Đaković Ivan Božidar Ivanović prodao je svoj paket, a kupac, kao i u prvom slučaju dolazi iz Češke.

U Bakićevu slučaju to je bila zajednička tvrtka dva velika češka poduzetnika Jaroslava Strnada i Renea Matere, a od Ivanovića je dionice, pak, preuzela tvrtka ST Probin, kojom je u dioničku strukturu ušao još jedan češki poslovnjak Pavel Petrovič.

Sporne porezne oaze

U tamošnjim medijima ga se drži kontroverznim milijarderom koji je, kako se otkrilo Panamskim papirima, imao dosta aktivnosti u poreznim oazama.

Ima više tvrtki, a ST Probin specijalizirana je za poslove ugradnje zaštićenih komora i prema podacima sa službenih internetskih stranica tvrtke, tržišni je lider u Češkoj u tom segmentu poslovanja. U posljednjih šest godina surađuje sa Siemensom s kojim isporučuje zaštićene prostorije za magnetsku rezonancu.

Novi “igrač” u Đuri Đakoviću s udjelom od 8,70 posto nekome drži leđa, a jesu li to Strnad i Matera, kojima bi taj udjel značio dobivanje kontrole u postupku koji se vodi oko restrukturiranja slavonskobrodske grupacije, još uvijek nije moguće potvrditi.

Činjenica jest da je posrijedi poduzetnik iz iste države, no bez da se potvrdi da postoji zajedničko djelovanje, za Stranda i Materu koji su u studenom od Bakića preuzeli 18,88 posto dionica, nije nastala obveza za preuzimanje ostalih dionica Đure Đakovića.

O tomu će na kraju odlučivati HANFA, no, u svakom slučaju, nova dva veća dioničara, posjeduju kontrolni paket dionica i država, koja u Đuri Đakoviću ukupno ima oko 28 posto dionica, bez njihove suglasnosti neće moći donositi ključne odluke o budućnosti tvrtke. A za budućnost tvrtke Strnad i Matera ključni su i kao potencijalni strateški partneri.

Na javnom natječaju za privatizaciju i restrukturiranje Đure Đakovića ponude je Upravi grupacije osim njih dostavila i Energia Naturalis Pavla Vujnovca, a iako je prošlo od predaje prošlo već gotovo mjesec dana, o samom sadržaju pristiglih ponuda, kao i u slučaju MORH-ove nabave borbenih aviona, još uvijek ne cure informacije.

Dodatna zapošljavanja?

Tek se čuje da je za Čehe komplementarna cijela grupacija, te da predviđa da osiguravanjem poslova ne samo zadrži postojeći broj zaposlenih, nego ga i poveća.

Za ENNA-u je Đuro Đaković u fokusu prvenstveno vezano uz koncesiju za kontejnersku luku na Zagrebačkoj obali u Rijeci, za koju je natječaj na kojem je jedan od ponuđača također još uvijek u fazi čekanja odluke.

U slučaju Đure Đaković analiza pristiglih ponuda Čeha i ENNA-e je na razini uprave već odavno obavljena i s njima su upoznata resorna ministarstva i Nadzorni odbor, a sada se čeka idući korak, poziv za predaju konačnih, obvezujućih ponuda.

Pitanje je hoće li oba ponuđača biti pozvana na predaju, no u svakom slučaju češki investitori u svemu će imati važnu riječ.

Komentirajte prvi

New Report

Close