Pojavio se novi sindrom covida, pogađa mlađu populaciju

Autor: Poslovni.hr , 24. prosinac 2020. u 11:10
Foto: Marin Tironi/Pixsell

Sindrom o kojem govorimo je imunološki posredovan i javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2.

Liječnici su prvi puta ovoga proljeća kod djece i adolescenata, kao posljedicu infekcije covidom, počeli primjećivati takozvani multisistemni inflamatorni sindrom, koji može napasti bilo koji dio organizma. Do sada je zabilježeno desetak takvih slučajeva, javlja N1.

Kako je pojasnio prof.dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ovaj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, koji su prije infekcije virusom SARS-COV2 bili posve zdravi. Rijetko se može dogoditi da se zabilježi i kod starijih od 19 godina, a najstariji pacijent u Hrvatskoj s ovim sindromom ima 22 godine.

“Sindrom o kojem govorimo je imunološki posredovan i javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od posve blage kliničke slike, do teške, koja može prouzročiti pad krvnog tlaka i šok. Može pogoditi bilo koji organski sustav u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzročiti probleme sa zgrušavanjem”, kaže prof.dr. Tešović, dodajući da ovaj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close