Zatvaranje u Njemačkoj povećalo privlačnost eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2020. u 21:59
Euro je na najvišoj razini od travnja 2018. /REUTERS

Eurom se oko podneva tako trgovalo po 1,2160 dolara, što znači da je ojačao 0,14 posto u odnosu na zatvaranje tržišta u ponedjeljak.

Tečaj eura u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao blizu najviših razina prema dolaru od travnja 2018. godine, budući da su se investitori više usredotočili na izglede za nove poticaje u SAD-u nego na ograničenja aktivnosti u Europi radi suzbijanja pandemije.

Eurom se oko podneva tako trgovalo po 1,2160 dolara, što znači da je ojačao 0,14 posto u odnosu na zatvaranje tržišta u ponedjeljak.

Tečaj mu se tako kreće blizu najviše razine od travnja 2018. godine, koju je nedavno dosegnuo dijelom pod utjecajem vala prodaja dolara i zbog očekivanja investitora da će izdašan EU fond za oporavak od koronakrize poduprijeti europska gospodarstava.

Analitičarka Commerzbanka Esther Reichelt smatra da su nova ograničenja u Njemačkoj kako bi se suzbila pandemija, koja stupaju na snagu danas, zapravo povećala privlačnost eura u odnosu na dolar, a ne ga pritisnula.

„Strogo zatvaranje u Njemačkoj i s njim povezane gospodarske posljedice dodatno će podupirati sve one koji ne očekuju da će inflacija u eurozoni ojačati u doglednoj budućnosti. I upravo to pruža podršku euru”, ocijenila je Reichelt. Dolarov indeks oko podneva iznosio je 90,63 boda, skliznuvši 0,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close