Najduža tjedna serija rasta cijena nafte od lipnja

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2020. u 21:59
Cijene nafte porasle su šest tjedana zaredom na 51 dolar/REUTERS

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla 1,5 posto, na 49,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 46,57 dolara.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, šestoga zaredom, jer se trgovci nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv koronavirusa, gospodarska situacija normalizirati, a potražnja porasti.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla 1,5 posto, na 49,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 46,57 dolara.

Cijene nafte porasle su šest tjedana zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz od lipnja. Tijekom tjedna cijena barela na londonskom tržištu dosegnula je i 51 dolar, što je njezina najviša razina od prvog dijela ožujka i izbijanja koronakrize.

Cijene su u usponu od kada su objavljene vijesti o razvoju prvog cjepiva protiv koronavirusa, što je potaknulo nadu da će se uskoro gospodarske aktivnosti u svijetu normalizirati. Poticajno na cijene utječu i očekivanja da će uskoro američki Kongres prihvatiti nove poticajne gospodarske mjere.

Doduše, republikanci i demokrati još nisu postigli dogovor, no analitičari kažu da će dodatni paket poticajnih gospodarskih mjera biti usuglašen prije ili kasnije.

U međuvremenu se očekuje povećanje ponude nafte. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, na čelu s Rusijom, nedavno su dogovorili da će od siječnja povećati proizvodnju za 500.000 barela dnevno.

To je, doduše, manje u odnosu na prvotno planiranih 2 milijuna barela, no trgovci su se nadali da će sasvim odustati od povećanja proizvodnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close