Njemačko gospodarstvo će u drugom zatvaranju tjedno gubiti 3,5 milijardi eura, ali je vlada uvjerena da neće biti povratka recesije

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2020. u 22:00
Ministar gospodarstva Peter Altmaier/REUTERS

Njemačko gospodarstvo moglo bi ove godine pasti za 5,5 posto, a iduće godine porasti za tri posto, govore procjene ekonomista središnje banke Bundesbank.

Svaki tjedan zaključavanja u Njemačkoj vjerojatno će izbrisati oko 3,5 milijardi eura iz bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, procjenjuju ekonomisti.

Unatoč tome, vlada ne očekuje da će najveće europsko gospodarstvo zbog drugog zatvaranja potonuti u recesiju. Istraživač instituta za istraživanje tržišta rada IAB Enzo Weber rekao je da bi skoro odobrenje cjepiva protiv koronavirusa poslodavcima signaliziralo da se kraj krize nazire. „Mnoge će tvrtke stoga ipak pokušati zadržati svoje zaposlenike“, kaže Weber.

„Ipak, neizbježno će doći će do zastoja na tržištu rada“, dodaje Weber. Njemačko gospodarstvo moglo bi ove godine prema procjeni Bundesbanka pasti za 5,5 posto, a iduće godine porasti za tri posto. Oporavak bi prema Bundesbanku u 2022. trebao ubrzati na 4,5 posto, nadmašivši ranije projekcije od 3,8 posto.

Ekonomisti očekuju da će inflacija u Njemačkoj ubrzati iduće godine, no ponajviše zbog isteka privremenog smanjenja poreza na dodanu vrijednost.

Potom bi rast cijena trebao ponovno usporiti i ostati daleko ispod ECB-ove razine od gotovo dva posto. Unatoč prognozama analitičara, njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier izjavio je u ponedjeljak da je „relativno siguran“ da već drugo ovogodišnje „tvrdo zatvaranje“ gospodarstva, koji stupa  na snagu u srijedu, neće gurnuti gospodarstvo u recesiju.

„Relativno sam siguran da nećemo iskusiti recesiju poput one koja se dogodila proljetos“, rekao je Altmaier za radio postaju Deutschlandfunk. Njemački BDP smanjio se za 9,8 posto u drugom tromjesečju, na vrhuncu prvog vala globalne pandemije, ali je u trećem tromjesečju ponovno porastao, za rekordnih 8,5 posto, podsjeća novinska agencija Dpa.

Podsjetimo, Njemačka će zatvoriti sve trgovine osim onih koje prodaju hranu i ljekarni u sklopu višetjednog zaključavanja koje pokriva razdoblje božićnih blagdana. Mjere će trajati do 10. siječnja iduće godine.

One uključuju i znatna ograničenja nametnuta školama i vrtićima, pri čemu će većina objekata biti zatvorena ili raditi samo u ograničenoj mjeri. Djelomično zaključavanje u Njemačkoj koje je na snazi od početka studenoga, u sklopu kojeg su zatvoreni barovi, restorani i objekti namijenjeni aktivnostima u slobodno vrijeme, smatra se nedovoljnim da bi se obuzdala pandemija.

Komentirajte prvi

New Report

Close