BDP bi nam u 3. kvartalu mogao skliznuti za 13,2 posto

Autor: Darko Bičak , 16. studeni 2020. u 22:00
Tajana Barbić, aktualna ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Desezonirani podaci izračunati na temelju procjene godišnjeg rasta BDP-a sugeriraju da bi u odnosu na drugo tromjesečje, BDP u trećem kvartalu 2020.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa (koincidentni ekonomski indikator), analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) očekuju pad realnog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje od 13,2%, a u odnosu na drugo tromjesečje ove godine rast za 3%.

Kako su objavili iz EIZ-a, mjesečna procjena indeksa je indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Hrvatskoj.

Desezonirani podaci izračunati na temelju procjene godišnjeg rasta BDP-a sugeriraju da bi u odnosu na drugo tromjesečje, BDP u trećem kvartalu 2020. mogao porasti za 3% što sugerira da je dno recesije već dosegnuto u drugom ovogodišnjem kvartalu.

“S obzirom na to da je gospodarstvo u drugom tromjesečju doživjelo strukturni lom koji otežava modelsku procjenu vrijednosti CEIZ indeksa te ju istovremeno čini nepouzdanijom, na osnovi napravljene procjene CEIZ indeksa najprimjerenije bi stoga bilo zaključiti da se u trećem tromjesečju očekuje daljnji oštar godišnji pad BDP-a, uz izvjesni tromjesečni oporavak vrijednosti BDP-a, bez navođenja same vrijednosti tog pada”, ističu iz EIZ-a kojem je na čelu Tajana Barbić.

U rujnu je CEIZ indeks ostvario smanjenje vrijednosti od 3,5 bodova u odnosu na rujan lani, dok je u odnosu na prethodni mjesec ove godine zabilježio pad od 0,78.

Komentirajte prvi

New Report

Close