Zemlje regije pred osnivanjem zajedničkog tržišta za online trgovinu

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2020. u 22:00

Vrijednost e-trgovine u državama članicama Cefte procjenjuje na oko milijardu eura.

U sklopu regionalnih trgovinskih planova aktivnosti Cefte imaju za cilj olakšavanje prometa robom i uslugama te uspostavljanje regionalnog tržišta e-trgovine. To je rečeno na sastanku ministara ekonomije Zapadnog Balkana, piše Indikator.ba.

“Cefta je presudna u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta i njegovoj integraciji u jedinstveno tržište Europske unije. Zajedničko regionalno tržište donijet će brže usklađivanje s propisima EU i ubrzati proces integracije u EU za zemlje Cefte”, rekao je Emir Đikić, direktor Tajništva Cefte.

“Usredotočit ćemo se na četiri ključna prioriteta: širenje zelenih koridora na susjedne države članice EU, daljnje usklađivanje postupaka prema Cefti kroz sporazume o međusobnom priznavanju, izgradnju regionalnog tržišta e-trgovine i uspostavljanje mehanizma za rješavanje sporova”, rekao je Đikić. 
On je dodao kako će navedene aktivnosti smanjiti trgovinske troškove i vrijeme provedeno na graničnim prijelazima, omogućiti proizvodima i uslugama brži dolazak na tržište Cefte i ukloniti necarinske barijere između zemalja.

Omogućiti pristup mladima

“Tržište e-trgovine Cefte danas se procjenjuje na oko milijardu eura, uz snažan rast. Naš posao je omogućiti pristup tom tržištu mladim i kreativnim ljudima koji mogu stvoriti posao za još više mladih ljudi. Moramo izvoziti robu i usluge putem interneta, Cefta je odobrila putokaz prema uklanjanju najvećih prepreka prekograničnoj digitalnoj trgovini”, rekao je Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije Sjeverne Makedonije. U Srbiji je u proteklih nekoliko godina zabilježen značajan rast online trgovine te je 2019. ostvaren promet od 328 milijuna eura. Kupovina putem interneta u poslednje četiri godine raste po stopi od 13 do 14 posto godišnje, a za 2020. prognoziran je skok od 12,2 posto, na 368 milijuna eura.

Naručuju hranu i lijekove

Izbijanjem pandemije koronavirusa povećao se i obujam e-trgovine, kao i kategorije robe koje se najčešće kupuju na mreži. Osim odjeće, obuće ili tehnike, značajno je poraslo naručivanje gotove hrane, namirnica i lijekova. Porastao je i broj pretplata na platforme za gledanje serija i filmova, kao i prodaja online knjiga, priručnika i tečajeva.

S druge strane, unatoč činjenici da online trgovina u uvjetima pandemije bilježi veliki rast, Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regiji koja još nema poseban zakon o elektronskoj trgovini.

368 milijuna

eura prognoza je vrijednosti online trgovine u Srbiji ove godine

Područje online trgovine u BiH regulirano je tek s dva člana entitetskih zakona o trgovini, što prema mišljenju potrošača nije dovoljno jer se ne precizira ništa osim obveze onog koji trguje online da se registrira, što je premalo za reguliranje tog područja.

Postojeći zakoni online trgovinu definiraju samo kao trgovinu na daljinu, u koju osim internet prodaje spadaju i kataloške prodaje, radio i TV prodaje, trgovina putem pošte, telefona i slično.

Komentirajte prvi

New Report

Close