‘Europske banke trebaju se spojiti ako žele konkurirati Americi i Kini’

Autor: Tomislav Pili , 08. studeni 2020. u 22:00

Carlo Messina, prvi čovjek talijanske Intese Sanpaolo, smatra da financijski sektor u EU ima samo jednu opciju.

Carlo Messina, šef talijanskog bankarskog diva Intesa Sanpaolo, smatra da europske banke u idućih pet godina moraju krenuti u međusobna spajanja ako se žele natjecati na globalnom tržištu s konkurentima iz SAD-a i Kine.

“Nesumnjivo je da su prekogranična spajanja i preuzimanja nešto što eurozona treba u idućih pet godina ako pogledate veličinu američkih i kineskih konkurenata“, izjavio je Messina za Financial Times.

Međutim, dioničari banaka podržali bi spajanja samo ako bi vidjeli sinergiju na troškovnoj razini, pa pronalaženje prave kombinacije nije jednostavno, dodao je prvi čovjek druge banke u eurozoni po tržišnoj kapitalizaciji.

Čarobni štit

Ranije ove godine Intesa je provela neprijateljsko preuzimanje manje talijanske banke UBI Banca. Messina je opisao tu kupnju kao „čarobni štit koji Intesu stavlja u poziciju da bude najbolja banka u eurozoni prema svim kapitalnim pokazateljima, unatoč pandemiji“.

“Odabrali smo cilj koji nam je dao mogućnost realizacije važnih sinergija s niskom razinom rizika izvršenja i našim se dioničarima to svidjelo“, dodao je Messina.

Nakon te akvizicije, banka sa sjedištem u Milanu sprema se počistiti svoju bilancu od loših kredita i dodatno sniziti troškove poslovanja u 2021. godini. Sredinom prošloga tjedna Intesa je u financijskom izvješću za treće tromjesečje navela da je „badwill“ – računovodstveni dobitak koji se pojavljuje kada je cijena plaćena za akviziciju manja od njezine fer tržišne vrijednosti – procijenjen na 3,3 milijarde eura, a ne 2,8 milijardi eura kako se ranije očekivalo.

853 milijuna

eura dodatnih rezervacija za loše kredite zbog krize izazvane pandemijom izdvojila je Intesa ove godine

To je utjecalo na udvostručenje bančine neto dobiti za dosadašnji dio godine. Valja naglasiti kako banka optimistično gleda na svoje ovogodišnje poslovanje, iako je zbog krize uzrokovane pandemijom morala izdvojiti dodatnih 853 milijuna eura rezervacija za loše kredite.

Povećali depozite

Messina je FT-u izjavio da će banka vjerojatno ubrzati smanjenje troškova zahvaljujući dobrovoljnim odlascima zaposlenika čime će biti nadmašen postavljeni cilj smanjenja radne snage za 5000 zaposlenika. Dodatno zatvaranje poslovnica također nije isključeno. Dok analitičare brine utjecaj novih, strožih epidemioloških mjera u Italiji na kratkoročno poslovanje banke, Carlo Messina je izjavio kako očekuje minimalne poremećaje i naglasio je da je Intesa povećala iznos depozita od početka pandemije za 23 milijarde eura.

Talijanske najindustrijalizirane regije, poput Lombardije, Pijemonta i Veneta, središnja vlada u Rimu proglasila je krajem prošloga tjedna područjima umjerenog do visokog rizika od zaraze. Unatoč tome, Messina ističe da je financijska struktura talijanskih kompanija u solidnom stanju, a činjenica da su proizvodni i građevinski sektor i dalje otvoreni tijekom ove nove faze zatvaranja pomoći će talijanskom 
 gospodarstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close