Prisiljavaju radnike da privatnog kabelskog operatera zamijene državnim

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2020. u 14:00

Televizija N1 poslala je pitanja o saznanjima koja ima i vodstvu Elektroprivrede Srbije i Sindikatu radnika EPS-a, međutim nije stigao nikakav odgovor.

Televiziji N1 javilo se više radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) koji kažu kako su suočeni s pritiscima da promijene kabelskog operatora u svojim domovima i da ako su korisnici usluga privatnog SBB-a prijeđu na mrežu državnog kabelskog operatora Telekoma Srbija.

Ekonomist Milojko Arsić navodi kako postoji sumnja da se takvim načinom prodaje narušava ravnopravnost sudionika u tržišnoj utakmici, dok odvjetnik Ivan Ninić kaže da se krši Zakon o obligacijskim odnosima. Radnik EPS-a, čije je ime poznato televiziji N1, dostavio je tablicu koja, kako tvrdi, kruži kompanijom i služi za popisivanje tko je od zaposlenika korisnik državnog MTS-a, a tko SBB-a. On navodi kako postoji pritisak vodstva i Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije.

“Nadređeni je anketirao zaposlene do kada imaju SBB, te da nakon isteka ugovora prijeđu na MTS koji daje 12 mjeseci besplatno i onda još dva mjeseca dotira Elektroprivreda, što je apsurd”, naveo je radnik EPS-a.

Televizija N1 poslala je pitanja o saznanjima koja ima i vodstvu Elektroprivrede Srbije i Sindikatu radnika EPS-a, međutim nije stigao nikakav odgovor. U listopadu se i na društvenim mrežama govorilo da u Elektroprivredi Srbije, ali i u javnoj upravi, postoji pritisak na zaposlenike da promijene kabelskog operatora. Takve informacije dolazile su iz Novog Sada, Vrbasa, Pančeva i drugih gradova u Srbiji.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da, ako se pokaže da su navodi tačni, tada je riječ o školskom primjeru nelojalne konkurencije gdje se jedan sudionik u tržišnoj utakmici koristi nedopuštenim sredstvima protiv drugog.

“Tako nešto trebalo bi biti predmet žalbe pred Komisijom za zaštitu konkurentnosti”, navodi Arsić. Odvjetnik Ivan Ninić navodi da u slučaju pritiska na radnike Elektroprivrede Srbije treba pratiti hoće li zaposleni imati bilo kakve posljedice jer, kako kaže, nisu dužni prihvatiti takvu ponudu. “Svaka vrst prisile i pritiska kod zaključenja ovakvih ugovora nedopuštena je prema Zakonu o obligacijskim odnosima i takvi ugovori su sami po sebi pravno ništavi”, ističe Ninić.

Komentirajte prvi

New Report

Close