Prerađena cikorija spremna za kavovine koje će piti i u Kataru

Autor: Marta Duić , 03. studeni 2020. u 09:59
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Kampanja cikorije provodi se svake dvije godine te u njoj sudjeluju naši zaposlenici iz Zagreba”, objašnjavaju iz Francka.

Tijekom ovogodišnje kampanje u Bjelovaru prerađeno je ukupno 700 tona sirovine cikorije, što je oko 220 tona suhog ploda. Iz Francka, koji je prerađuje, navode da je vrhunske kvalitete. Nakon primarne prerade, tj. vađenja i dopreme cikorije u pogon, slijedi rezanje i sušenje te skladištenje u pogonu u Bjelovaru. Pogon je otvoren 1900. godine te se u njemu i dan-danas prerađuje i skladišti cikorija, a kompanija Franck redovno ulaže u održavanje infrastrukture i opreme i mogu se pohvaliti kako se cikorija koju koriste za napitke uzgaja i u potpunosti prerađuje u Hrvatskoj. Sušene kockice ove biljke se prže, melju i pakiraju u klasične kavovine ili se, pak, prema provjerenim recepturama, miješaju sa žitaricama i ječmenim sladom. Približavajući se modernim potrošačima i njihovim potrebama prošle godine lansirana je i linija instant napitaka od žitarica i cikorije Bianka Classic BIO. “Zadnje ulaganje u pogon u Bjelovaru bilo je prije dvije godine te se odnosilo na obnovu i održavanje infrastrukture i temeljito ispitivanje cijelog postrojenja i uvjeta za primarnu preradu cikorije. Kampanja cikorije provodi se svake dvije godine te u njoj sudjeluju naši zaposlenici iz Zagreba”, objašnjavaju iz Francka. Dodaju da je najveće tržište za napitke od žitarica i cikorije, uz Hrvatsku, Slovenija.

“Kavu, uključujući i napitke od žitarica i cikorije, plasiramo na tržištima u regiji (BiH, Slovenija, Srbija, Kosovo, Albanija, Sjeverna. Makedonija, Crna Gora), kao i u ostale zemlje poput Njemačke, Austrije, Nizozemske, Slovačke, Rumunjske, Irske, Švedske, Češke, Kanade, SAD-a, Australije, Novog Zelanda i Katara”, ističu iz tržišnog lidera u proizvodnji kave.

Komentirajte prvi

New Report

Close