Zbog veza s Gradom Standard & Poor’s snizio rejting Zagrebačkog holdinga

Autor: Tomislav Pili , 02. listopad 2020. u 11:49
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zagrebački holding u prvom polugodištu 2020. zabilježio je gubitak od 139,6 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju poslovao s dobiti od 65,5 milijuna kuna.

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s (S&P) snizila je rejting Zagrebačkog holdinga zbog njegovih veza s Gradom Zagrebom dok je Moody’s zadržao postojeći rejting. Kako stoji u objavi na Zagrebačkoj burzi, Moody`s je potvrdio Ba2 kreditni rejting Zagrebačkog holdinga s pozitivnim izgledima. S druge strane, Standard & Poor`s u kreditnom mišljenju objavljenom u četvrtak snizio je kreditni rejting Zagrebačkog holdinga sa B+ na B- uz zadržavanje stabilnih izgleda. Obje agencije u mišljenju uzimaju u obzir utjecaj pandemije koronavirusa te snažnu financijsku i institucionalnu povezanost Zagrebačkog holdinga s vlasnikom – Gradom Zagrebom.

Kako stoji u objavljenom mišljenju S&P-a, snižavanje rejtinga Holdinga naslanja se na snižavanje rejtinga Grada Zagreba od 25. rujna, s razine BB na BB-. U S&P-u vjeruju da će Grad i dalje podržavati Holding, no podrška će biti oslabljena zbog pada poreznih prihoda uslijed pandemije koronavirusa te dodatnih troškova obnove nakon potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb. Nadalje, agencija smatra da je likvidnost Grada slabašna zbog malog iznosa dostupne gotovine te ograničenog pristupa tržištu kapitala. Ipak, u S&P-u očekuju da će se operativna dobit Holdinga zabilježena prošle godine oporaviti do iduće godine.

U Moody’su zadržavanje rejtinga argumentiraju vrlo velikom vjerojatnošću da će u slučaju problema s likvidnošću Holdingu „uskočiti“ Grad. Podsjetimo, Zagrebački holding u prvom polugodištu 2020. zabilježio je gubitak od 139,6 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju poslovao s dobiti od 65,5 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano nerevidirano financijsko izvješće objavljeno sredinom tjedna na Zagrebačkoj burzi

Komentirajte prvi

New Report

Close