Turističke agencije i kozmetičari nabavili medicinsku opremu za BiH

Autor: Poslovni.hr , 15. rujan 2020. u 22:01
Foto: Shutterstock

Tužiteljstvo BiH istražuje brojne sporne slučajeve s tvrtkama iz oba entiteta koje nisu registrirane za nabavu medicinske opreme.

U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine za Radio Slobodna Europa (RSE) potvrdili su da se radi na predmetima koji se odnose na nabave lijekova i opreme od početka pandemije koronavirusa u BiH a koji se odnose na tvrtke iz oba BiH entiteta. Mnoge javne nabave obavljene su izravnim sporazumima s tvrtkama kojima nabava medicinske opreme nije primarna djelatnost. Među njima je i turistička agencija Travel4Fun iz Banja Luke.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske potpisao je 10. travnja okvirni ugovor s tom turističkom agencijom o nabavi medicinske zaštitne opreme u vrijednosti od 2,794.545 KM s PDV-om (oko 1,4 milijuna eura). Ugovor je zaključen pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obaviještenja o nabavi, a kao jedini ponuđač navodi se kompanija Travel4Fun.

“Ne radi se o 2,7 milijuna KM, već su tu dva aneksa ugovora koji su spustili cijenu. Ugovor je okvirnog karaktera i ovisi o tome što treba Institutu. Mi smo bili u konzorciju s tvrtkom koja ima sve potrebne dozvole za rad u sektoru zdravstva i bili smo jedan od dva ugovarača s Institutom”, kaže Saša Marković, direktor turističke agencije Travel4Fun za RSE. “Radili smo s tvrtkom Promeding iz Laktaša koja ima sve potrebne dozvole u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Mi nikad nismo rekli da imamo potrebne dozvole”, navodi Marković.

‘Bio je otežan uvoz’

Iz Transparency Internationala BiH potvrdili su kako su u ovom slučaju podnijeli kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Institutu za javno zdravstvo RS, kao i u slučaju nabave zaštitne opreme vrijedne 1,15 milijuna eura od tvrtke Procontrol iz Banja Luke, koja se bavi elektro-inženjeringom, konzaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima.

Srđan Traljić iz Transparency Internationala BiH, kaže da se u ovom slučaju nabave medicinske opreme realizirala dva ponuđača koja nemaju registriranu djelatnost za promet medicinskom opremom i dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Riječ je nabavi tvrtke Procontrol i od turističke agencije Travel4Fun. Mi smo to prijavili Okružnom tužiteljstvu u Banja Luci”, kaže Srđan Traljić. Iz Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka potvrdili su da su te kaznene prijave proslijeđene Republičkom tužiteljstvu.

Dobojska je bolnica naručila zaštitnu medicinsku opremu od turističke agencije Travel4Fun u vrijednosti od oko 66.500 eura. Mladen Gajić, direktor bolnice u Doboju, izjavio je kako tu nema ništa sporno. Istaknuo je da je u tom razdoblju bio otežan uvoz, pa je jedino ta turistička agencija mogla osigurati prijevoz naručene robe.

Velika zarada na respiratorima

Drugi primjer nabave medicinske opreme preko kompanija koje nisu registrirane za tu djelatnost je i tvrtka Panta Rei koja je registrirana za njegu i održavanje tijela. Vlasnik je Bariš Bejtović, sin Bilsene Šahman, zastupnice Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantona Sarajevo. Kantonalna uprava civilne zaštite od te je tvrtke nabavila 50.000 zaštitnih maski. Bilsena Šahman je rekla kako nije utjecala da njen sin dobije posao nabave zaštitnih maski.

Uradio je to, kako kaže, da spasi radna mjesta. Vlada Federacije BiH kupila je i 100 respiratora iz Kine preko tvrtke FH Srebrena malina, koja se bavi uzgojem voća i povrća, u vrijednosti od 5,25 milijuna eura, zbog čega su u pritvoru bili Fadil Novalić, premijer Federacije BiH i Fahrudin Solak, načelnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Istovremeno, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potpisao je 8. travnja ugovor s kompanijom Medietik o nabavi respiratora za intenzivnu njegu po cijeni od oko 3,9 milijuna eura, s PDV-om. Zbog te nabave reagirala je i Agencija za istrage i zaštitu SIPA, jer su respiratori navodno bili plaćani po višestruko većoj cijeni od nabavne cijene.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dodijelio je četiri ugovora vrijedna 10,8 milijuna eura tvrtki Medietik, a sve nabave bile su izuzete od primjene Zakona o javnim nabavama. Medietik je tvrtka koja se bavi distribucijom medicinske opreme. Jedan od dva vlasnika je Željko Babić, muž Ane Trišić Babić, savjetnice Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close