Legendarna zgrada prodana Rusima za 16,5 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 13. rujan 2020. u 10:19

Akvizicija se odnosi na uredski prostor Beograđanke koji ima više od 19.000 kvadrata, a ne obuhvaća maloprodajni objekt koji se nalazi uz neboder

Veći dio Beograđanke, jedne od najpoznatijih zgrada u glavnom gradu Srbije, prodan je za 16,5 milijuna eura koliko je iznosila početna cijena na drugom javnom nadmetanju. Na javni poziv za prodaju pristigla je jedna ponuda, a novi vlasnik je tvrtka MPP New Project koja je pristala za početnu cijenu kupiti Beograđanku, što je potvrđeno iz Gradske uprave. Ta tvrtka je ujedno bila i jedina zainteresirana koja se pojavila na javnom nadmetanju. Kako se navodi u službenim dokumentima, tvrtka MPP New Project osnovana je 26. kolovoza ove godine, sjedište joj je u Starom gradu, a kao zakonski zastupnik i direktor vodi se Milana Srećkov. “Osim dvije predstavnice ponuđača, članova povjerenstva za prodaju i mene, nikog nije bilo i sve je prošlo nekako u prijateljskom tonu između povjerenstva i ponuđača, čak je na kraju zaključeno kako treba pozvati povjerenstvo da vidi kakav je pogled s Beograđanke”, kaže Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd.

Uspješni ulagači u nekretnine

Iza te nove tvrtke koja je kupila Beograđanku stoji kompanija Marera Properties, koja je smještena na istoj adresi, i koja se bavi iznajmljivanjem poslovnog prostora, a postala je poznata po tome što je obnovila nekoliko poznatih objekata u Beogradu. Kako piše Telegraf Biznis, kompanija MPP New Project u vlasništvu je kompanije Marera Real Estate u vlasništvu Rusa Vladimira Zubrilina. On je u Rusiji poznat kao jedan od najuspješnijih ulagača u nekretnine, odnosno njegova kompanija je poznata po projektima razvoja i obnove komercijalnih objekata.

“Marera Properties je kompanija za ulaganje u nekretnine i bavimo se razvojem komercijalnih nekretnina. Naš portfolio čine uredski, maloprodajni i industrijski objekti diljem Srbije na vrlo atraktivnim lokacijama, a u proteklih nekoliko godina bilježimo sve veće zanimanje javnosti i to kroz akvizicije objekata koji su poznati i omiljeni, poput bivše Beko hale, danas izvrsno obnovljenog Kalemegdan Business Centera u kojem radi više od 2300 ljudi”, navode iz Marera Real Estatea za Telegraf.

Kako ističu, riječ je o kompaniji koja kreira dodanu vrijednost na lokalnom tržištu “kroz izuzetnu posvećenost kvaliteti, nudeći uvijek aktualne i suvremene poslovne prostore svojim klijentima”. Ideja im je, dodaju, napraviti još jedan prepoznatljiv i atraktivan projekt obnove “koji će dati novu dinamiku ne samo Beograđanki već i užem gradskom središtu”.

“Nakon završetka obnove, Beograđanka će dočekati sve domaće i inozemne kompanije koje sebe vide u modernom okruženju koje odražava kulturu i tradiciju i Beograda i Beograđanke” rekli su iz kompanije Marera Real Estate. Na pitanje kakvi su daljnjii planovi za Beograđanku i kada planiraju početak radova, odgovaraju da su vrlo uzbuđeni zbog predstojećeg projekta obnove i da planiraju nakon dobivanja svih potrebnih dokumenata pokrenuti obnovu objekta.

Međutim Beograđani nisu baš oduševljeni ovom prodajom, javlja N1. “Beograđanka mi je ‘Paket aranžman’ i sada je prodana”, “Rasprodaja uspomena”,  “Skuplji je kvadrat na periferiji Grocke nego u centru grada”, “Svaki dan pljačka nova. #beograđanka”, “Prodana Beograđanka, što je sljedeće”, neke su od objava na Twitteru kojima su komentirali prodaju.

Za obnovu tri godine

Beograđanka je visoka 101 metar i ima 23 kata, te je i nakon više od četiri i pol desetljeća jedna od najprepoznatljivijih, ali i najviših zgrada u glavnom gradu Srbije, uz Genexov toranj i Ušće. Građena je od 1969. do 1974.  godine, a projektirao ju je Branko Pešić. Kupac je u obvezan u roku od tri godine izvesti građevinske i zanatske radove na adaptaciji i obnovi objekta u vrijednosti koja ne smije biti niža od osam milijuna eura. Obveza kupca je i da ne promijeni namjenu zgrade jer Beograđanka uživa status tzv. prethodne zaštite od 2018., a u evidenciji nekretnina pod prethodnom zaštitom nalazi se od 2009. Sama akvizicija odnosi se na uredski prostor Beograđanke, a ne obuhvaća maloprodajni objekt koji se nalazi uz neboder. Prodani dio čini više od 19.000 četvornih metara poslovnih prostora. Prema informacijama Blic Biznisa, iza cijele transakcije stoji ruski investicijski fond O2 koji je do sada u Srbiji imao desetak transakcija – u Beogradu je kupio nekoliko objekata, a nekretnine je kupovao i u drugim velikim gradovima. “Njihova poslovna filozofija je kupiti, investirati i iznajmiti”, kaže dobro obaviješteni izvor.

Komentirajte prvi

New Report

Close