Na Zagrebačkom velesajmu očekuju da će se Interliber i Ambienta održati redovno

Autor: Darko Bičak , 19. kolovoz 2020. u 10:28
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Dakle, za ovu godinu je planirano, i još uvijek je operativno po očekivanju da će se održati, čak 11 sajamskih priredbi. I dok ih je većina namijenjena užem krugu ljudi, neki od njih su megapopularne sajamske izložbe koje su i svojevrsna zaštitno lice ZV-a.

Jesen je tradicionalno vrijeme velikih sajamskih izložbi na Zagrebačkom velesajmu (ZV), a što će biti s planiranim brojnim sajmovima uslijed situacija oko pandemije korona krize, nitko ne zna. Iz Zagrebačkog velesajma su nam potvrdili da će se sajmovi zakazani za drugu polovicu godine održati u planiranim terminima uz određene specifičnosti u prostornom rasporedu paviljona.

“Komunikacijske i organizacijske aktivnosti provode se uz prilagodbu, a sukladno preporučenim epidemiološkim mjerama Nacionalnog stožera. Spomenute izmjene koje smo uveli odnose se na preporučenu kupnju ulaznica online, veći razmak između izložbenih prostora izlagača u paviljonima, ulazak određenog broja posjetitelja u paviljone, posebni uvjeti i ponašanje na izložbenim prostorima izlagača, postavljanje dezinfekcijskih sredstava na ključnim mjestima u prostoru, dezinfekcija sanitarija i paviljona, rad kafića unutar paviljona prema preporučenim odredbama, itd”, kažu nam iz ZV-a. Dodaju da ove godine planiraju plasirati po prvi puta jedan sajamski projekt u hibridnom modelu, sajam Beauty, Hair & Health Expo, što omogućava online i offline sudjelovanje izlagača i posjetitelja. “Zagrebački velesajam u posjedu je 40.000 m2 paviljonskog prostora, 30.000 m2 otvorenog prostora, kojim može u potpunosti udovoljiti preporučenim epidemiološkim mjerama i uvjetima održavanja projekata, kako u smislu zahtjeva za propisanom socijalnom distancom i higijenom, tako i tehnološkom opremljenošću 2000 m2 konferencijskog kapaciteta. Svakodnevno pratimo situaciju nastavno na preporučene mjere Stožera, a činimo sve da zdravstveno zaštitimo sve sudionike sajmova i događanja”, stoji u odgovoru Poslovnom dnevniku koji je potpisala Nataša Mrđen Budisavljević, voditeljica Ureda direktorice Zagrebačkog velesajma Dine Tomšić.

Dakle, za ovu godinu je planirano, i još uvijek je operativno po očekivanju da će se održati, čak 11 sajamskih priredbi. I dok ih je većina namijenjena užem krugu ljudi, neki od njih su megapopularne sajamske izložbe koje su i svojevrsna zaštitno lice ZV-a. Iako je dugo takav epitet nosio Zagreb Auto Show, njegovo jednokratno oživljavanje prije nekoliko godina, nakon dekadske pauze, je bio samo pokušaj. No, već godinama je zato redovit i vrlo posjećen sajam knjiga Interliber koji je postao i svojevrsni društveni i kulturni događaj godine u Zagrebu i Hrvatskoj. Kako se za taj sajam ne prodaju ulaznici teško je procijeniti koliko točno posjetitelja ima, no brojke idu i do 150 tisuća posjetitelja. Konkretno prošle godine je tijekom šest dana prodajne izložbe knjiga bilo predstavljeno 300 izlagača, a ZV procjenjuje da je Interliber obišlo više od 130 tisuća ljudi. Interliber bi se trebao održati od 10. do 15. studenoga te o njegovoj sudbini nema nikakvih informacija, a svi nam neslužbeno kažu da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji i mjerama te preporukama Stožera Civilne zaštite. Tu je, s možda manje posjetitelja, ali zato s probranom publikom koja skupo plaća svoje ulaznice i Infogamer, sajam vide igara i opreme, a koji bi se trebao održati isto kada i Interliber. Prvi najavljeni sajam je Međunarodni sajam dentalne medicine Dentax koji je najavljen za 24. rujna. Kako se radi o specijaliziranom sajmu koji okuplja vrlo uski krug profesionalnih posjetitelja, njegovo održavanje u strogim epidemiološkim mjerama bi čak bio i zamisliv. Za nešto širu publiku je sljedeći po redu sajam ljepote i frizura “Beauty&Hair Expo Zagreb koji bi trebao trajati od 25. do 27. rujna. Slijedi, možda ne toliko posjećena kao u svojim najboljim danima, ali i dalje vrlo popularna izložba namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta od 14. do 18. listopada. Lani je na Ambienti izlagao 481 izlagač iz 28 zemalja svijeta, a posjetilo ju je 21.259 posjetitelja. Iz ZV-a su lani posebno istaknuli da ih veseli rast poslovnih posjetitelja za 15 posto u odnosu na godinu prije. Unutar Ambiente je i ove godine planiran umjetnički sajam Art Fair Zagreb. Otprilike u isto vrijeme bi se na ZV-u trebala održati i Međunarodni sajmovi alatnih strojeva,i alata te zavarivanja i antikorozivne zaštite “Biam – Zavarivanje”.

Osim toga, do kraja godine najavljeni su još i 45. hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem “Inova – Budi uzor”, Sajam radosti bez granica za djecu i roditelje “Growing Up”, poljoprivredni sajam CroAgro, Sajmovi hrane i zdravog življenja te Sajam za zrele generacije “Pravo doba”. Isto tako su već najavljena i tri sajma za 2021. godinu i to Nautika od 24. do 28. veljače, a istovremeno bi se trebao održati i Sajam opreme za lov i ribolov. Krajem svibnja naredne godine je pak najavljen Međunarodni sajam grafičke i papirne industrije, ambalaže i pakiranja “Intergrafika – Modernpak”. Istovremenu su u Zagrebačkom velesajmu otkazali prije najavljene izložbe Energetika – Interklima te Zagrebački obrtnički sajam. Još u lipnju je predstavljen Globalni okvir za ponovno otvaranje sajmova i B2B događanja nakon izlaska iz krize uzrokovanje Covidom-19, kojeg je pripremila globalna udruga sajamske industrije (UFI), a u kojem stoji da se nakon blokade uslijed koronakrize sajamske priredbe moraju otvoriti u kontroliranim uvjetima. Ističe se da je lani ukupni gospodarski učinak sajmova na globalnoj razini bio procijenjen na 167 milijardi eura godišnje. No, i taj dokument kaže da će se striktno slijediti smjernice nacionalnih regulatornih epidemioloških institucija te postupati po njihovim naputcima.

Komentirajte prvi

New Report

Close