Eurostat je objavio statistiku za cijenu mesa svih zemalja koje pripadaju Europskoj uniji. Kada se razine cijena u zemljama uspoređuju s indeksom prosječne razine EU od 100, rezultati pokazuju da je u 2019. godini meso mesa najviše koštalo u Austriji (indeks razine cijena od 145) i Luksemburgu (141), a slijede Francuska (131 ), Nizozemska (127), Belgija (125) i Finska (124).
Nasuprot tome, najniže razine cijena mesa u 2019. godini bile su u Poljskoj i Rumunjskoj (obje s indeksom cijena od 63), a slijede Bugarska (66) i Litva (71). Hrvatska se nalazi ispod europskog prosjeka s tek nešto više od 75.
Kategorije mesa obuhvaćene ovim statistikama uključuju govedinu i teletinu, svinjetinu, janjetinu, ovčetinu i kozu, perad, drugo meso i jestive kradljive proizvode, delikatesu i druge mesne pripravke. Sveukupna cijena hrane u Hrvatskoj je 6,5 posto niža nego što je prosjek EU i iznosi 93,5.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu