Conteova vlada s vladarom europskih tržišta želi preuzeti talijansku burzu

Autor: Tomislav Pili , 13. kolovoz 2020. u 22:00
Vlada premijera Giuseppea Contea sve češće intervenira u preuzimanja talijanskih kompanija, Foto: 
REUTERS

Londonska burza izlazi iz vlasništva nad Borsa Italiana zbog preuzimanja tvrtke 
za financijske podatke Refinitiv, pa je Rim odlučio udružiti snage s paneuropskim operaterom Euronextom.

Talijanska vlada razmatra suradnju s paneuropskim burzovnim operaterom Euronextom kako bi zajednički preuzeli burzu u Milanu, tvrde upućeni izvori Blomberga. Borsa Italiana trenutno je u vlasništvu Londonske burze. Prema jednom od scenarija o kojem se razgovara, Euronext bi kupio talijansku burzu dok bi državna banka Cassa Depositi e Prestiti stekla udjel u tom operateru nekoliko europskih tržišta kapitala. Podsjetimo, Euronext posjeduje burze u Amsterdamu, Bruxellesu, Parizu, Lisabonu, Dublinu i Oslu, kao posljednjoj akviziciji stečenoj prošle godine.

Na stolu i drugi scenariji

Bloombergovi izvori navode kako su i ostale mogućnosti na stolu, poput zasebnih ponuda talijanske države i Euronexta, a u kasnijem dijelu procesa te dvije strane bi se udružile. Ideja o preuzimanju burze u Milanu rezultat je želje Londonske burze da se riješi tog tržišta. Kako piše talijanski poslovni tisak, nakon planirane akvizicije Refinitiva, globalnog pružatelja podataka o financijskim tržištima, Londonska burza prodajom talijanskog tržišta kapitala lakše će dobiti odobrenje regulatora tržišnog natjecanja za preuzimanje Refinitiva. Namjeru talijanske vlade da pronađe novog vlasnika vjerojatno je potaknuo posjet Rimu prvog čovjeka Londonske burze, Davida Schwimmera. On je prije 10-ak dana financijskom regulatoru Consobu i predstavnicima ministarstva gospodarstva predstavio planove o budućnosti talijanske burze.

Prema tvrdnjama upućenih izvora, američke banke Goldman Sachs i Morgan Stanley savjetuju Londonsku burzu oko ove prodaje. Euronext pak razmatra ideju da osim preuzimanja dioničkog trgovanja na Borsa Italiana kupi i platformu za trgovanje državnim obveznicama MTS. Londonska burza već je započela prodaju MTS-a, a rok za prvi krug ponuda istječe 21. kolovoza.

Međutim, za MTS je navodno zainteresiran i njemački operater Deutsche Börse, a nije isključeno da se pojave i neki drugi ponuđači, poput američkog Nasdaqa. Izvori talijanskog tiska tvrde kako bi Euronextova ponuda imala i stratešku značajku. Naime, kupnjom talijanske burze Euronext bi bio u mogućnosti stvoriti pravu europsku konfederaciju tržišta kapitala temeljenu na zajedničkim standardima.

Novi veliki ulov

Preuzimanje talijanske burze bio bi i novi veliki ulov Euronextovog izvršnog direktora Stephanea Boujnaha. Početkom ove godine izmaknuo mu je španjolski burzovni operater Bolsas y Mercados Espanoles. Ta je kompanija prihvatila konkurentsku ponudu švicarskog SIX Groupa. Inače, ovo je još jedan slučaj intervencije talijanske vlade u preuzimanju privatnog vlasništva u posljednje vrijeme. Početkom mjeseca vlada Giuseppea Contea zaustavila je prodaju manjinskog udjela u Telecom Italia američkoj investicijskoj kompaniji KKR. U srpnju je vlada prisilila poznatu obitelj industrijalaca Benetton na izlazak iz vlasništva nad operaterom autocesta Autostrade per l’Italia.

Komentirajte prvi

New Report

Close