Britanija se pridružila Španjolskoj u grupi najviše pogođenih ekonomija

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2020. u 21:59
Foto: Reuters

Podaci pokazuju da je pandemija znatno jače udarila britansko gospodarstvo od ostalih.

Od značajnih europskih gospodarstava, britansko je proživjelo jedan od najdubljih padova tijekom drugog tromjesečja zbog zatvaranja ekonomskih aktivnosti. Statistički ured Ujedinjenog Kraljevstva izvijestio je jučer da je tamošnje gospodarstvo u recesiji nakon što su aktivnosti u drugom tromjesečju, u jeku pandemije koronavirusa, pale rekordnih 20,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Pad je najveći od 1955. godine kada je ONS počeo voditi kvartalnu evidenciju. U prva tri ovogodišnja mjeseca BDP je pao 2,2 posto, pokazuje izvješće statističkog ureda.

Podaci pokazuju da je pandemija znatno jače udarila britansko gospodarstvo od ostalih. Ako se uračuna smanjenje BDP-a u drugom kvartalu, od kraja prošle godine britansko je gospodarstvo oslabilo dvostruko više od američkog, a među europskim konkurentima na drugom je mjestu neslavne ljestvice, nakon Španjolske. Analitičari to tumače dužim razdobljem zatvaranja gospodarstva te većim udjelom uslužnog sektora – posebno osjetljivog na osobnu potrošnju – koji čini oko 80 posto britanskog BDP-a. Te teze dokazuje i statistika.

Uslužni, proizvodni i građevinski sektor zabilježili su rekordan pad u razdoblju od travnja do lipnja, navodi ONS, napominjući da su posrijedi „sektori najviše izloženi vladinim ograničenjima“, uvedenima kako bi se suzbilo širenje epidemije. Osobna potrošnja smanjena je više od četvrtine, a pala je i državna potrošnja. U ONS-u napominju i da su se u lipnju pojavili prvi znakovi poboljšanja jer je vlada počela ublažavati ograničenja. „Gospodarstvo se u lipnju počelo oporavljati, trgovine su se ponovno otvorile, tvornice su počele povećavati proizvodnju i nastavljen je oporavak u sektoru visokogradnje”, konstatira Jonathawn Athow iz ONS-a.U lipnju je zabilježen rast BDP-a od 8,7 posto na mjesečnoj razini, znatno bolje od očekivanja većine ekonomista, ali i u skladu s posljednjim prognozama Banke Engleske. To znači da je u odnosu na razinu iz travnja BDP porastao 11,3 posto. No i dalje je 17,2 posto niži od razine iz veljače, prije izbijanja pandemije. Objava ONS-ovih podataka potaknula je udruge poslodavaca da još jednom apeliraju na vladu da produži program subvencije plaća radnika „na čekanju“, ali i da ubrza uvođenje ostalih poticajnih mjera za gospodarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close