Cijena barela opet pala prema 43 dolara

Autor: Ana Blašković , 19. srpanj 2020. u 22:00
Skok potražnje za naftom nije vjerojatan ove godine /SHUTTERSTOCK

Na oporavak potrošnje nafte možda će se čekati godinama.

Cijena barela sirove nafte u trgovanju krajem prošlog tjedna ponovno se spustila prema 43 dolara na krilima nervoze investitora da će rasplamsavanje epidemije koronavirusa dovesti u pitanje oporavak potrošnje u isto vrijeme kada proizvođači dogovaraju veću proizvodnju.

Na londonskom tržištu barel je u petak izgubio na vrijednosti 32 centa u odnosu na četvrtak i trgovanje zaključio na razini od 43,05 dolara. Preko Atlantika, na američkom tržištu, barelom se trgovalo po 40,50 dolara.

SAD je objavio da je krajem tjedna zabilježeno najmanje 75.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom čime se nastavljaju rušiti neslavni dnevni rekordi u toj državi.

U želji da potakne oporavak gospodarstva uoči izbora u studenom, administracija predsjednika Donalda Trumpa ukinula je ograničenja kretanja što su stručnjaci ocijenili preranim potezom u aktualnoj epidemiološkoj slici.

Istodobno, Španjolska i Australija prijavile su najveći dnevni skok broja novooboljelih u dva mjeseca. Strmu krivulju novozaraženih imaju i neke od najmnogoljudnijih zemalja svijeta poput Indije i Brazila.

Rast broja novozaraženih sve više rasplamsava strah da će se na oporavak zamašnjaka gospodarstva, a time i na veću potrošnju “crnog zlata” možda morati pričekati više godina.

U isto vrijeme, jezičac na vagi u smjeru slabljenja cijena pomiče očekivani rast ponude nafte na svjetskim tržištima, i to već od idućeg mjeseca.

Naime, proizvođači okupljeni u Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici dogovorili su da od kolovoza do kraja ove godine ublaže ograničenja proizvodnje na 7,7 milijuna barela dnevno, s trenutnih 9,7 milijuna barela.

“Budući da će proizvodnja od kolovoza rasti, slabljenje potražnje moglo bi doista odigrati presudnu ulogu u snižavanju cijena koje su se počele stabilizirati. Kako stvari sada stoje, čini se da ove godine zapravo ne treba očekivati brzi oporavak potražnje a time i brzi oporavak cijena”, istaknula je analitičarka Rystada Louise Dickson, a prenosi Hina.

Komentirajte prvi

New Report

Close