Brodari iz Krila Jesenice gradit će brodove u škveru u Vranjicu

Autor: Marija Brnić , 11. lipanj 2020. u 22:00
U izgradnju luke novi koncesionari mora uložiti najmanje 40 milijuna kuna i zaposliti 70 ljudi/FOTOLIA

Kriljani su odabrani kao najpovoljniji i Vlada im je odobrila koncesiju na 30 godina na 24 tisuće četvornih metara površine na kopnu i moru.

Poduzetnici iz Krila Jesenice Dražen Ercegović, Jure i Špiro Rakuljić i Tihomir Zemunik i njihova lani osnovana tvrtka Yacht club Vranjic novi su koncesionari na pomorskom dobru na kojemu se nalazi nekadašnje Brodoremontno brodogradilište Vranjic.

Temeljem provedenog natječaja na kojemu se natjecalo pet ponuđača, Kriljani su odabrani kao najpovoljniji i Vlada im je odobrila koncesiju na 30 godina na 24 tisuće četvornih metara površine na kopnu i moru, uz uvjet izgradnje luke, u koju je predviđeno ulaganje od najmanje 40 milijuna kuna.

Uvjet za koncesionara je i zapošljavanje 70 radnika. Kriljani će plaćati fiksnu naknadu od 30 lipa po kvadratu, uz povećanje za 50 lipa svakih pet godina, dok će promjenjiva naknada biti 15% prihoda.

Ulaskom ovih poduzetnika, uglavnom brodara, okončava dugogodišnja kompleksna poslovna i pravna trakavica koja je obilježila to remontno brodogradilište, koje je bilo dio stečajne mase Lenca, a čijih 15 tisuća kvadrata zemljišta je otkupio poduzetnik Mirko Rapić.

On je tvrdio da je država potom otvorila pitanje pomorskog dobra i obećala mu financijsko obeštećenje i koncesiju, što na kraju nije realizirano. Rapić je postao jedan od najvećih poreznih dužnika i još uvijek je na listi s dugom od 45 milijuna kuna, a istodobno se sudi s državom i potražuje od nje višestruko veće iznose.

Njegova tvrtka u međuvremenu je otišla u stečaj, a predaja vranjičke luke posebne namjene još je u tijeku, pa će država s Kriljanima zaključiti ugovor s odgodnim stupanjem u posjed luke.

Komentirajte prvi

New Report

Close