Šećer čini tek 2% domaće poljoprivrede, udruživanje uvjet opstanka industrije

Autor: Darko Bičak , 26. svibanj 2020. u 22:00
Na tržištu EU su i ogromne oscilacije cijena šećera, zatvoreno je na desetke šećerana/SHUTTERSTOCK

Analitičari Smartera tvrde da je gašenje proizvodnje u Virovitici zbog racionalizacije, te ujedinjavanje triju tvornica opravdano za šećerni sektor.

Prošlogodišnje udruživanje Sladorane, Vira i Tvornice šećera Osijek u jednu tvrtku, Hrvatsku industriju šećera, uvjet je opstanka proizvodnje šećera i šećerne repe u Hrvatskoj, smatraju u konzultantskoj kući Smarter, specijaliziranoj za poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Ističu da je industrija šećera u EU posljednjih godina suočena s brojnim problemima, a negativni trendovi izrazito su se loše odrazili na hrvatsku proizvodnju šećerne repe, izvoz šećera te opstojnost industrije.

Ogromne oscilacije i pad cijena kao i ukidanje proizvodnih kvota u EU glavni su čimbenici koji utječu na poslovanje industrije šećera. Zvjezdana Blažić, konzultantica Smartera, ističe da je, s obzirom na nužnu racionalizaciju poslovanja i nedovoljne količine proizvodnje na području koje gravitira tvornici u Virovitici, najavljen prestanak proizvodnje šećera od repe u toj šećerani, što je očekivana odluka.

Proizvodnja šećerne repe u ukupnoj vrijednosti poljoprivrede Hrvatske čini oko 2%, a samodostatni smo 80% – 88%, ovisno o godini. Proizvodnjom se prije ulaska u EU bavilo više od 1200 proizvođača, a danas je taj broj znatno pao.

Proizvodno vezanu potporu za šećernu repu je 2018. primilo tek 653 proizvođača, a godinu ranije nešto više od 800.

Proizvodnja šećerne repe nam je gotovo prepolovljena od ulaska u EU. U Hrvatskoj se repa sadi na 14 do 22 tisuće hektara. Najveća proizvodnja je bila 2007.-34.000 ha, da bi lani pala na tek 13.000 ha.

S padom površina pada i proizvodnja. U 2007. je zabilježena najveća proizvodnja od 1,58 mil. tona, 2014. bila je 1,39 mil.t., a zadnjih godina smanjila se na tek nešto više od 750.000 t. Hrvatska je u proizvodnji šećera postizala vrlo visoku samodostatnost, 2017. čak 135%.

Proizvodnja šećera do ulaska u EU prosječno je bila oko 222.500 t. Nakon toga RH je imala proizvodnu kvotu od 192.877 t. Prosječna cijena šećera od repe u EU bila je u ožujku 375 eura/t, a 2017. je iznosila 433 €.

U EU je čak 147 šećerana zatvoreno nakon 2000., a još 80 nakon 2006. Danas se šećer u EU proizvodi u 19 članica u 107 tvornica. Globalno se 80% šećera dobiva od trstike, najveći igrači su Brazil i Indija.

Komentirajte prvi

New Report

Close