Na razini EU u tijeku je rasprava o strategiji Od polja do stola i strategiji Bioraznolikosti. U pitanju su strategije koje su dio Zelenog sporazuma i trebale bi ugledati svjetlo dana 20. svibnja.
“Prema planu Strategije predviđeno je da čak 25% EU poljoprivrede bude u ekološkoj proizvodnji. Razmišlja se i o 50% manjoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja te antibiotika, korištenju do 20% manje gnojiva, a predviđeni su i veliki planovi pošumljavanja čime se ostavlja mali prostor da poljoprivreda EU održi svoju razinu proizvodnje, konkurentnosti i razmjeran dohodak s kojim će se moći nastaviti investicijski ciklus, te opstanak ruralnih područja EU”, kaže Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.
Iz HPK ističu kako za razliku od drugih EU zemalja Hrvatska već sad ispunjava brojne ekološke standarde koji se stavljaju pred EU poljoprivredu, no pretjeran jeftin uvoz, slaba potrošačka snaga, stavljanje poljoprivrede u negativan kontekst doveli su nas do pada proizvodnje u gotovo svim sektorima.
Naime, u zadnjih pet godina bilježimo pad poljoprivredne proizvodnje od 26 posto, a vrijednost poljoprivredne proizvodnje u razdoblju od ulaska u EU pala je za oko pet milijardi kuna.
“Ukratko, poljoprivreda Hrvatske, u kumulativnom iskazu, smanjila je ukupno ostvareni BDP. Sve je to rezultiralo agresivnom depopulacijom ruralnih područja od deset posto”, napominje Jakopović te ističe kako obje strategije moraju uzeti u obzir sva tri stupa održivosti – ekonomski, socijalni i ekološki.