U restoranima i kafićima gosti s maskom, a konobari s vizirom

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2020. u 12:39
Na ulazu u ugostiteljski objekt moraju se postaviti dezinfekcijske zone i sredstva za obveznu dezinfekciju ruku prije ulasku u restoran ili kafić/REUTERS

Rasporedom stolova mora se organizirati da prostor između gostiju za istim ili susjednim stolovima u restoranu ili kafiću ne bude manji od dva metra.

Kafići i restorani u Srbiji počinju s radom danas, a zbog epidemije koronavirusa gosti i zaposlenici morat će se pridržavati brojnih zaštitnih mjera. Prema preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, rad ugostiteljskih i objekata za pripremu i dostavu hrane moći će se obavljati na nekoliko načina.

Prije svega, tu je dostava hrane na kućnu adresu, zatim je omogućena prodaja hrane i pića u kioscima i sličnim objektima, ali je dopušten i rad ugostiteljskih objekata na otvorenom i u zatvorenom prostoru, naravno uz brojene uvjete.

Kako se u navodi preporukama, svi zaposlenici moraju nositi zaštitnu opremu kao što su maske, radne uniforme i po potrebi rukavice, i to za vrijeme cijelog radnog vremena. Za zaposlenike koji izravno komuniciraju ili uslužuju goste i korisnike poželjno je da koriste i vizir.

Ništa lakše neće biti niti gostima ugostiteljskih objekata. Oni moraju dolaziti s maskom, koja se mora nositi i kod preuzimanja hrane i pića prilikom kućne dostave ili prodaje na kioscima. Bez maski u prostoru ugostiteljskog objekta gosti mogu boraviti samo dok su za svojim stolom.

Redovno provjetravanje

Također, na ulazu u ugostiteljski objekt moraju se postaviti dezinfekcijske zone i sredstva za obveznu dezinfekciju ruku prije ulaska. Raspored stolova u zatvorenom ili otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata mora se organizirati na takav način da razmak između gostiju koji sjede za istim ili susjednim stolovima ne bude manji od propisanih dva metra. Ako to nije moguće, treba osigurati fizičke barijere od pleksiglasa ili drugog sličnog materijala koje će dijeliti prostor između stolova.

Usto, ugostiteljski objekti moraju ukinuti posluživanje gostiju kečapom, senfom, umacima, uljem, šećerom, solju ili čajevima iz posuda za zajedničko korištenje, kao i samoposluživanje priborom za jelo iz zajedničkih spremnika.

Nužno je koristiti i papirnate menije za jednokratnu upotrebu, koji će se bacati nakon svakog gosta, ili menije za višekratno korištenje, pogodne za dezinfekciju, koji se moraju dezinficirati nakon svakog gosta. Može se koristiti i prikaz menija na površinama vidljivim gostima da bi se smanjio kontakt s mogućim zaraženim površinama.

Preporuča se da se ugostiteljski objekti redovno provjetravaju, u skladu s vremenskim prilikama, i to prirodno, otvaranjem prozora, bez korištenja umjetne ventilacija zatvorenog centraliziranog tipa, kao i nekih vrsta klima uređaja.

Nova pravila za vlakove

Od danas se u Srbiji, također, ponovno uspostavlja željeznički prijevoz putnika, a u Srbija Vozu kažu da su za to spremni i da su poduzete sve mjere dodatne zaštite putnika i osoblja na vlakovima. Dragana Stanković iz Srbija Voza, rekla je Tanjugu da pripreme znače dodatno čišćenje vlakova i dezinfekciju podova, metalnih i staklenih površina, odnosno svih površina s kojima putnici dolaze u kontakt prilikom putovanja.

“Također, obavljaju se dodatne pripreme vlakova kada je riječ o obilježavanju i utvrđivanju pravila kretanja putnika kroz vlak, kao i pravila prilikom ulaska i izlaska putnika”, dodala je Stanković. Prema njenim riječima, osoblje u vlakovima nosit će zaštitne maske i rukavice, u svakom vlaku bit će dovoljan broj konduktera koji će usmjeravati putnike i davati sve potrebne informacije prilikom putovanja.

Dragana Stanković je navela i da su putnici dužni za vrijeme putovanja, a s ciljem sprečavanja širenja virusa Covid-19, nositi zaštitne maske i rukavice na pravilan način jer će im jedino tako biti omogućeno putovanje, odnosno da uopće uđu u vlak.

Prilikom kupovine vozne karte blagajnici će davati uputstva putnicima da za vrijeme putovanja moraju imati zaštitne maske i rukavice. Na svim putničkim blagajnama, također, bit će istaknuta uputstva i pravila ponašanja putnika i zaposlenih za vrijeme trajanja opasnosti od pandemije.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close