U Hrvatskoj samo 7 novooboljelih, ukupno 2016 zaraženih, preminule su tri osobe

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2020. u 14:06
Foto: Darko Tomas/POOL/CROPIX

U Splitu umro muškarac, a lokalni stožeri u čak 13 županija izvijestili su da nema novih slučajeva koronavirusa.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je od covida-19 oboljelo svega 7 osoba, ukupni broj zaraženih iznosi 2016. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da takvi rezultati nisu slučajni već posljedica pridržavanja mjera.

Preminule su tri osobe, dvije u Zagrebu, jedna u Splitu. Ukupno je u Hrvatskoj preminulo 54 osobe.

Tijekom jutra u KBC-u Split preminula je starija muška osoba rođena 1930. godine. Preminuli je bio korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko kroničnih bolesti osoba je imala i infekciju COVID19.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera najviše je pitanja bilo oko zabrane rada nedjeljom. Članovi stožera pokušavali su obrazložiti tu odluku, no i dalje je bilo pitanja oko toga zašto su do sada trgovine hranom normalno mogle raditi nedjeljom.

Željeli smo jedan dan smanjiti mobilnost stanovništva, mi to možemo uvesti i neki drugi dan, u jednom trenutku je rekao Krunoslav Capak. Ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića pitanje o zabrani rada nedjeljom ponukalo je da u jednom trenutku kaže i da u njemu ne vidi smisla.

“Ne vidim smisla u tom pitanju, vi znate da smo mi u sklopu mjera koje smo propisivali već regulirali radno vrijeme. Ova odluka je donesena na temelju preporuka epidemiološke struke. Sve se donosi po preporuci stručnjaka. I ove odluke vezane za popuštanje su se također pripremale”, rekao je Božinović.

“Ne želim s ove govornice slati političke poruke”, rekao je Božinović na upit je li odluka o zabranu rada nedjeljom u službi predizborne kampanje HDZ-a.  Podsjetimo, Most je najavio i službenu inicijativu da se zabrana rada nedjeljom produlji i na razdoblje nakon prestanka pandemije, a Željka Markić pozdravila je odluku o toj zabrani.

Capak je ponovio da je preporuka stožera da se u zatvorenim prostorima gdje je više ljudi nose one obične dvoslojne maske kako bi se umanjila mogućnost kapljičnog prijenosa.

“Stvorili smo si kredit s ovom dobrom epidemiološkom situacijom, ne bi bilo dobro da ga potrošimo pa da se opet moramo vratiti karantenizaciji. Virus je još uvijek tu, on nije nestao”, poručio je Capak na upite o povećanom okupljanju građana nakon objave odluke o popuštanju mjera.

Komentirajte prvi

New Report

Close