Deseti slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2020. u 16:26
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je kako u Hrvatskoj imamo deseti slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o vozaču kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji.

U Hrvatskoj je deset osoba zaraženo koronavirusom potvrdio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš. Situacija u Italiji se pogoršava, a koronavirusom zaražen je i službenik EU-a u Bruxellesu.

U svijetu je zabilježeno 93.000 oboljelih i 3.200 umrlih od koronavirusa. U Kini je oboljelih 80.270 i umrlih 2.981, u Iranu 2.336 oboljelih i 77 umrla. U Južnoj Koreji oboljelih je 5.328, a umrlih 32. U Japanu je u srijedu broj oboljelih premašio tisuću. U Italiji je 2.260 oboljelih i 80 smrtnih slučajeva.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako će svi koji su bili u kontaktu s vozačom kamiona biti stavljeni pod nadzor, piše N1.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je kako je ostalih devet osoba oboljelih od koronavirusa dobro.

U tijeku je 266 testiranja. Za njih devet još nije gotovo, ali nema kliničkih pokazatelja koji bi sugerirali da će ubrzo biti novih pozitivnih, rekao je Beroš.

Upitan razmatra li se da se u Hrvatskoj proglasi epidemija, Beroš je rekao da se najprije proglašava opasnost od epidemije.

”Radi se o administrativnoj mjeri koja omogućuje ministru mobilizaciju radnika i olakšava mu posao. Na vrijeme smo aktivirali Stožer civilne zaštite i da ga nismo aktivirali vjerojatno bi ranije proglasili opasnost”, pojasnio je ministar zdravstva.

Klinička slika bolesnika mirna i njihovi se kontakti na vrijeme detektiraju. ”Držimo situaciju pod kontrolom i tako ćemo i dalje raditi”, rekao je Beroš.

Komentari (1)
Pogledajte sve

o kojim mjerama mi pričamo, a ljudi svakodnevno dolaze avionima iz zaraženih područja i nitko ni da bi ih pregledao.

New Report

Close