Uprava traga za strateškim partnerom

Autor: Marija Brnić , 21. siječanj 2020. u 22:00
Foto: Maja Santosi/PIXSELL

Otvoren poziv za dokapitalizaciju tešku do 20 milijuna kuna, sve u sklopu plana optimizacije poslovanja.

Prije dva tjedna Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) odobrilo je novu odgodu pokretanje prisilne naplate od slatinskog Agroduhanu zbog dugovanja kojeg je po predstečajnoj nagodbi okončanoj 2014. tvrtka trebala otplatiti nakon isteka dvogodišnjeg grace perioda. Rok za podmirenje oko 13 milijuna kuna tom proizvođaču duhana je ponovo prolongiran i to do kraja ove godine.

U međuvremenu tvrtka provodi postupak prikupljanja svježeg novca. Još u prosincu je otvoren poziv zainteresiranim ulagačima za dokapitalizaciju u iznosu do najviše 20 milijuna kuna. Novac bi se, kako navodi Uprava u pozivu, koristio za modernizaciju proizvodnih postrojenja s ciljem povećavanja proizvodnje kao i zadovoljavanja ekoloških zahtjeva sukladno regulativi EU, te za obrtna sredstva i podmirenje obveza iz predstečajne nagodbe. .

Dvije godine star plan

Najava dokapitalizacije Agroduhana spominje se već dvije godine, nakon što je Uprava na čijem je čelu Tomislav Tomić u procjenama poslovanja utvrdila da mogućnost problema s likvidnosti, pa je s vjerovnicima, odnosno bankama i CERP-om, iskomunicirala plan optimizacije poslovanja. U CERP-u je taj plan prihvaćen 2018., a prema njemu bi CERP trebao dokapitalizirati Agroduhan unosom potraživanja u temeljni kapital. Potom bi uslijedila dokapitalizacija u novcu za koju se traže strateški partneri sa sada oglašenih potrebnih 20 milijuna kuna. Pretvaranjem potraživanja CERP-a u temeljni kapital, te dokapitalizacijom u novcu, uprava je procjenjivala da bi se smanjile obveze po kreditima, a sama tvrtka riješila bi probleme s likvidnošću.

U međuvremenu CERP-ova transakcija nije provedena, jer temeljni kapital Agroduhana još uvijek je nepromijenjen, 25,44 milijuna kuna. U CERP-u, pak, doznajemo da se od plana nije odustalo, te da će njihov unos uslijediti nakon dokapitalizacije u novcu. Novi ulagač za kojim se traga u svakom slučaju, dakle, neće svojim kapitalom steći većinsko vlasništvo u Agroduhanu, a koje u sadašnjoj strukturi pripada državi kroz različite institucije i javne tvrtke.

U posljednjem financijskom izvješću predsjednik Uprave navodi kako o ishodu dokapitalizacije i smanjenju obveza ovise i daljnje poslovne aktivnosti, a jedna od njih je i kupovina duhanskog lista na inozemnom tržištu, prije svega u Srbiji i Poljskoj. Tvrtka je, inače, prema posljednjim podacima za 2018. zapošljavala 100 radnika i ostvarila ukupne prihode od 45,3 milijuna kuna, a kako odgađa otplate duga iskazala je i dobit.

Ništa od branše?

Prije nekoliko godina u Slatini su priželjkivali da tvrtku preuzme netko iz duhanske proizvodnje, no sada je izglednije da bi to bio investicijski ulagač. Neslužbeno se može čuti da je na poziv Uprave u sobu za snimanje bilo ulazaka, a hoće li biti i ponuda, biti će poznato za 10 dana, 1. veljače, kada istječe rok za predaju 
ponuda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close