Normalan obrok u Dalmaciji već godinama se ne može ni zamisliti ispod desetak eura po osobi, a ove godine s Hvara dolaze informacije da u jednom ugostiteljskom objektu bočicu Coca-Cole nude po 44 kune, dok fast food pizzetta na splitskim Prokurativama košta čak 90 kuna, piše Slobodna Dalmacija.
Da podsjetimo, iz Hrvatske turističke zajednice u srijedu su objavili turističku statistiku za svibanj, koja je još jednom pokazala ovisnost turističkog prometa na Jadranu o lijepom vremenu. Naime, najviše zbog kišnog i hladnog vremena, ovog svibnja je u Hrvatskoj bilo 14 posto manje noćenja, a najveći teret podnijeli su kampovi koji su imali 38 posto manje noćenja nego prošlog svibnja.
Prema podacima sustava eVisitor, u petom mjesecu zabilježeno je 1,6 milijuna dolazaka, što je minus od gotovo 6 posto, te 5,6 milijuna noćenja, što je gotovo 14 posto manje noćenja nego u svibnju 2018.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.bez obzira na neke krajnosti, međutim ako će konobari, kuhari i pomoćno osoblje imati plaće 7- 15k kn + državi pdv 25% i svi drugi porezi, nameti i troškovi, onda i piće i hrana moooraju koštati!
Nije tocno niti istina. Konobar na ST rivi ima npr. placu 7.500kn. Bruto je to 11.500kn. Ubiju se ljudi za te novce poprilicno. U jednoj smjeni rade 3 a u drugoj 3 konobara. Eto troska 69.000 kn. Iznenadili bi se kad bi npr. znali da promet jednog takvog objekta je dnevno na razinama 65-105.000 kn uz marze 250-600%. Dakle od prihoda tj. zarade radnici se pokriju u niti 2 dana poslovanja. Ne kazem ima i drugih troskova, struja,voda,uplatnice za sve i svasta,knjigovodja, amortizacija,organizator posla koji rjesava robu,papire i sl. Svejedno ja kazem da se sve to podmiri u niti 7 dana poslovanja. A ostalih 23 dana je cca 23x35k do 65k cisto dnevno. Dakle 1 objekt na rivi donese mjesecno cca 1-2 milje ciste zarade tj. isplati se kroz samo 5g poslovanja. A da ne kazem koliko se samo ne izda racuna i opere love…
Cijene bi trebale biti bar 30-40% nize i isto bi se zaradjivalo jer bi prometi rasli. Tu jedino trpi radnik jer uz ove cifre bi trebali imati bar 20.000 kn place i extra napojnice.
Kod nas je normala da netko vrati sve ulozeno u 4g poslovanja. To ce pokopati turizam. Ta pohlepa da se u 3mj rada u 4g vrati ulozeno. Dakle za 1.2g rada povrat 100% jer inventar i prostor kostaju.
bez obzira na neke krajnosti, međutim ako će konobari, kuhari i pomoćno osoblje imati plaće 7- 15k kn + državi pdv 25% i svi drugi porezi, nameti i troškovi, onda i piće i hrana moooraju koštati!
Ma radi takvih pohlepnika propast ce cijeli turizam. Drzava mora donijeti uredbe o fiksnom cjeniku kroz godinu. Ovdje u Splitu se i dan prije Ultre mijenjao cjenik vecine lokala. Pizza 130kn.
E dabogda sve propalo radi vecine pohlepnih. Kad turizam propadne,a nece radi vrijednih ljudi koji rade za kikiriki niti radi PDVa vec radi pohlepe privatnih poduzetnika i pohlepnika nece se oporaviti cijelo desetljece. Sramite se svi vlasnici s takvim cijenama.
Nije ista situacija na Jadranu….Novi Vinodolski…uobičajne cijene i dobra usluga….turista nema
pretjerano….
Uključite se u raspravu