Dva Sarajeva skupa vraćaju slavu zimske Olimpijade 1984.

Autor: Poslovni dnevnik , 10. veljača 2019. u 22:00
Prvo zimsko natjecanje nakon 35 godina/Armin Durgut/PIXSELL

Infrastrukturom na Bjelašnici i Igmanu upravlja Sarajevo (Federacija BiH), a onom na Jahorini Istočno Sarajevo (Republika Srpska).

Točno 35 godina nakon što su u Sarajevu održane XIV. zimske olimpijske igre, u tom gradu počinje zimski Europski omladinski olimpijski festival (EYOF), sportska smotra koja će okupiti više od tisuću i pol sudionika uzrasta od 14 do 18 godina.

Organizatori se nadaju kako će taj događaj vratiti dio stare slave i sjaja gradu koji je 1984. postao planetarno poznat.

Uništena borilišta
Festival traje do 16. veljače a sudionici će se natjecati u alpskom skijanju, nordijskim disciplinama, snowboardu, umjetničkom i brzom klizanju te hokeju na ledu. Uz sportsku dimenziju cijelog događaja puno je značajnija ta da će EYOF po prvi puta nakon okončanja rata u BiH 1995. dva entiteta ujediniti oko nekog projekta ovakve naravi. Domaćini EYOF-a su Sarajevo i Istočno Sarajevo, nasljednici nekada administrativno jedinstvenog grada Bosne i Hercegovine, koji je Daytonskim sporazumom podijeljen na dva dijela. Infrastrukturom na Bjelašnici i Igmanu upravlja Sarajevo, a onom na Jahorini Istočno Sarajevo. Ta sadašnja dva grada nakon rata su naslijedila uništenu ili pak zastarjelu infrastrukturu na olimpijskim planinama koju je trebalo iz temelja obnoviti.

 

1,5 tisuća

mladih sportaša sudjeluje na omladinskom sportskom festivalu

Uz širenje sportskog duha, u Sarajevu se nadaju i dobroj zaradi. Iz županijske Turističke zajednice potvrdili su kao je većina smještajnih kapaciteta u rasprodana te očekuju kako će tako biti sve do kraja, kad će EYOF biti zatvoren svečanošću na stadionu u Istočnom Sarajevu.  EYOF je trebao biti održan u BiH još 2017., no zbog brojnih organizacijskih poteškoća i nesavladivih administrativnih zapreka organizatori su morali odustati pa je uskočio turski Erzurum.

Najbolje ZOI
Zamjenik gradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić koji je uključen u pripreme EYOF-a podsjetio je da je nekadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Juan Antonio Samaranch sarajevsko natjecanje proglasio dotad najbolje organiziranim Zimskim olimpijskim igrama.

Komentirajte prvi

New Report

Close