Kutjevačka vinarija Perak, poznata po graševini za koje vinar Ivica Perak kaže da je osvojila potrošače pristupačnom cijenom i odličnom kvalitetom, ovog prosinca na tržište izbacuje pjenušac.
Na promociji vinarije održanoj u zagrebačkom restoranu Kalelarga, premijerno je predstavljen pjenušac Perak rađen od graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe koji je degoržiran i punjen specijalno za ovu priliku. Time je vinarija etiketama graševina sauvignon, chardonnayu,merlotu, roseu i ledenoj berbi vrhunske graševine pridodala svoj najnoviji proizvod -pjenušac.
Trenutačno u ponudi imaju 11 etiketa plus najnoviji proizvod, a novim redizajniranim etiketama koje su predstavili ljetos planiraju dodatnu ekspanziju svojih vina po Hrvatskoj. Osim novog proizvoda, novost iz vinarije Perak je i gradnja novog velikog podruma. Sadašnji se nalazi u sklopu obiteljske kuće, a zahtjevi tržišta diktiraju tempo, stoga obitelj Perak trenutačno kupuje percelu i uskoro kreću s radovima.
Najstariji zasadi iz 1968.
Kako otkriva Maja, kći vinara Ivice, u planu im je projekt prijaviti na Vinsku omotnicu, a zadnje značajnije ulaganje bilo im je u mehanizaciju za koje su dobili sredstva iz Poduzetničkog impulsa. Vinogradi vinarije Perak su smješteni u kutjevačkom vinogorju na tri položaja – Mitrovac, Lukač i Vetovo, a filozofija ovog obiteljskog biznisa je Vina dostupna svima.
Perak ima 12 hektara vinograda u vlasništvu, a najstariji zasadi datiraju iz 1968. godine, dok je 2014. godine bila zadnja sadnja i to sorte muškat žuti. U proizvodnji im dominiraju vina vrhunske kvalitete, koja čine oko 60 posto proizvodnje, a ostalo su kvalitetna vina. Čak 70 posto proizvodnje Vinarije Perak čini graševina, najzastupljenija sorta kutjevačkog vinogorja, a uz nju imaju i chardonnay, sauvignon, muškat žuti i traminac, merlot, cabernet sauvignon i zweigelt.
"Potražnja na tržištu je takva da prodamo svih 70.000 boca godišnje, a posebno sam ponosan što nemamo kooperante – samo naših 12 hektara vinograda od kojih je 6.5 na cijenjenoj poziciji Mitrovac. Planiramo i povećanje površina pod crnim sortama", pohvalio se Perak.
Iz relaksacije nastao posao
Nakon što je Ivica Perak u Kutjevu d.d. radio 26 godina kao enolog, krenuo je u vlastiti vinski biznis. Kako kaže, za njega je posao relaksacija koja je ubrzo prerasla u unosan biznis. U Kutjevu d.d. prvi je napravio ledenu berbu još 1996. prvi pjenušac Kutjeva je također njegov proizvod, a danas to bogato iskustvo prenosi u vlastitu vinariju.
Osim graševine Perak radi i kupaže i predikatna vina, a posebno se ponosi ledenom graševinom berbe 2015. Kako tvrdi, potražnja je veća od njegove proizvodnje, stoga još nema veće izvozne planove. Uz Ivicu koji je zadužen za vino, u podrumu mu pomaže i sin Ivan, a budući da je vinarija obiteljski biznis na sajmovima i u prodajnim aktivnostima pomažu i supruga Željka i kći Maja koja pokriva marketinške aktivnosti.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu