Srpska vojna industrija u plusu, Zastava u minusu

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2018. u 21:59
Kragujevačka tvrtka ima lošije rezultate/Wikimedia Commons

Želeći popraviti stanje Vlada dozvolila da u vojni sektor investiraju stranci.

Srpska industrija naoružanja i vojne opreme zabilježila je u 2016. dobit od 69 milijuna eura, ali tri velike tvornice i dalje imaju ukupni gubitak od 113 milijuna eura.

Prihodi srpske obrambene industrije u 2016. iznosili su 501 milijuna, a  rashodi su bili 432 milijuna eura.

Prema istraživanju Beogradskog centra za sigurnosnu politiku (BCBP) tri od sedam firmi imaju veliki ukupni gubitak – Zastava, Sloboda i Krušik. Ukupni kapital obrambene industrije je 189,5 milijuna eura, što znači da gubici te tri tvrtke čine čak 60 posto ukupne vrijednosti. 

"Gubici Zastave su enormni u odnosu na kapital, što jasno pokazuje da je u nezavidnoj situaciji", kažu u BCBP-u i dodaju da je po prihodima najuspješniji Prvi partizan. Kako bi poboljšala stanje, srpska je vlada dozvolila ulazak privatnih ulagača u obrambenu industriju i pokušava s menadžerima iz privatnog sektora preokrenuti trendove. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić prokomentirao je izjavu ministra vanjskih  poslova Kosova Behgjeta Pacollija da Srbija za povratak Kosova lobira poklanjanjem oružja.

"Srbija ima državnu tvrtku Jugoimport – SDPR koja radi i prodaje oružje, za što ima dozvolu. Mi prodajemo oružje, ne poklanjamo ga i mi se time hvalimo i ponosimo", rekao je predsjednik Vučić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close