Odbačene žalbe banaka i potvrđena ništetnost valutne klauzule švicarskog franka, a pravnici i bankari kažu: Katastrofa!

Autor: Suzana Varošanec , 11. srpanj 2018. u 14:21
FOTO: GettyImages

Visoki trgovački sud presudio ništetnost valutne klauzule u slučaju kredita u švicarskim francima.

Na Visokom trgovačkom sudu objavljena kompletna presuda u slučaju Franak. Obrazloženje sadrži 70-tak stranica, potvrđena je prvostupanjska presuda što znači odluka suca Trgovačkog suda u Zagrebu Radovana Dobronića. U prvim reakcijama u pravničko bankarskim krugovima uz komentar da treba pričekati, čuje se i još jedan komentar – katastrofa!

Odluku možete pročitati OVDJE.

Čelnik Udruge Franak Denis Smajo kaže kako je ovo povijesna pobjeda. 

"To znači kompletnu pobjedu: Dosad su presuđene ništetne kamatne stope, sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima, što znači da građani privatnim tužbama mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora o kreditima u švicarskim francima", poručio je Smajo. Moguće odštete procjenjuju se na 10 do 15 milijardi kuna.

Visoki trgovački sud odbio je žalbe tuženih banaka kao neosnovane i potvrdio presudu Trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švicarskim francima koje su banke davale od 2004. do kraja 2008. godine.

Presuda na 70-ak stranica objavljena je u srijedu na internetskoj stranici Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske koji je odbio žalbe banaka na presudu Trgovačkog suda u Zagrebu. Taj je sud u srpnju 2013. presudio u korist Saveza udruga za zaštitu potrošača "Potrošač" koji je zbog kredita u "švicarcima" tužio osam banaka – Zagrebačku, Privrednu, Erste i Steiermarkische banku, Raiffeisenbank Austria, Addiko banku (ranije Hypo Aple-Adria-Bank), OTP banku Hrvatske, Splitsku (ranije Societe General- Splitska banka) i Sberbanku (ranije Volksbank).

Visoki trgovački sud odbilo je žalbe banaka kao neosnovane i potvrdilo presudu Trgovačkog suda u Zagrebu da su tužene banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača, odnosno korisnika kredita time što su zaključujući ugovore o kreditima koristile "ništetne i nepoštene ugovorne odredbe u ugovorima" tako što su ugovorile švicarski franak kao valutu uz koju je vezana glavnica, a da prije zaključenja ugovora "nisu kao trgovci potrošače u cijelosti informirali o svim potrebnim parametrima bitnim za donošenje valjane odluke utemeljene na potpunoj obavijesti."To je "imalo za posljedicu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana", stoji u sudskoj odluci.

U odluci se navodi da su tuženici postupali suprotno odredbama tada važećeg Zakona o zaštiti potrošača, a od 7. kolovoza 2007. do 31. prosinca 2008. protivno odredbama tada važećeg Zakona o zaštiti potrošača te Zakona o obveznim odnosima.

Odluku Visokog trgovačkog suda donijelo je vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jagode Crnokrak, sutkinje izvjestiteljice Marine Veljak i članice vijeća Branke Šabarić Zovko.

Sudsko vijeće je preinačilo dio presuda Trgovačkog suda u Zagrebu od 4. srpnja 2013. i presudilo da "svaka stranka snosi svoje troškove".

U odluci se za svaku banku navodi razdoblje u kojemu je ugovarala takve kredite suprotno spomenutim zakonima, a radi se o godinama od 2004. do kraja 2008.

Zastupnici stranaka Snaga Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović te odvjetnica Nicole Kwiatkowski u srijedu su na konferenciji za novinare u Saboru u povodu pete obljetnice presude kojom je valutna klauzula švicarski franak proglašena nepoštenom i ništetnom ustvrdili da će dužnici biti obeštećeni s ukupno 10 milijardi kuna.

Podsjetili su da je sudac Radovan Dobronić 4. srpnja 2013. godine presudio da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli CHF te nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u svim potrošačkim ugovorima o kreditu ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. godine. (H)

Komentari (21)
Pogledajte sve

Banke na visoj razini manipuliraju tecajem valuta, za to Deutsche Bank jos dan danas placa kazne u SAD i nije jedini. Sigurno je da banke znaju sto ce se dogadjati s valutama barem godinu unaprjed i prema tome su kreirale “proizvod” kredit u CHF kao “najstabilnijoj valuti”. Naravno da je “najstabilnija” za banke jer im je donijela superprofit. U HRV je za banke eldorado jer ne postaoji zakon i nema nikakvog rizika. Ako im nesto ne odgovara lako se potplati ili nekom omoguci povlasteni kredit za odluku na visini koja njima odgovara. Uz ovakav “nadzor” u smislu HNB jos lakse. Ako je kredit u CHF srusen na vrhovnom sudu onda HNB snosi dio odgovornosti i zato gelipter Vujo mora nestati.

Ne vrijedi nego sam promjenjiva kamatna stopa za euro kredite

Da li to onda vrijedi i za Euro kredite? Jer su također imali valutnu klauzulu i dobro su me ogulili.


Osim porijekla CHF, banke moraju dokazati i da na cijelom kreditu nisu zaradile više od 10%. Sve iznad toga je ekstra-profit tj. radi se o manipulaciji i država mora intervenirati.

10% u kolikom periodu??? Krediti u svicarcima su nistetni radi valutne klauzule u francima. Sad ce ic tuzbe prema bankama. U drzavni ptoracun ce kao i kod kamata u svicarcima past manje love pa ce banke dobit otpis,pa ce drzava udrit neki drugi porez od raje pa cemo svi mi placat idiotitam bud.ala sto su dizali kredite u svicarcima. Ma genijalno.Ovo je kao i otpis dugova do 10 tisuca kuna.

New Report

Close