(za 6 osoba)
3 žlice maslinova ulja
120 g luka
2 češnja češnjaka
200 g crvene paprike
1 žličica Vegeta Maestro usitnjenog origana
1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g)
200 ml Passate Podravka
12 listova za lazanje (koje nije potrebno kuhati)
350 g pureće šunke u komadu
150 g mascarpone sira
300 ml slatkog vrhnja
1/4 žličice Vegeta Maestro crnog papra mljevenog
sol
maslac za premazivanje tepsije
30 g naribanog sira
1 žlica Vegete
1. U tavicu na dobro zagrijano ulje stavite sitno sjeckani luk, papriku narezanu na manje kockice i pržite 2-3 minute da malo omekšaju.
2. Dodajte protisnuti češnjak i malo promiješajte, tek toliko dok češnjak ne pusti miris.
3. Dodajte sjeckanu rajčicu, origano, jednu žlicu Vegete, papar i na srednjoj vatri pirjajte 2-3 minute. Dodajte passatu, promiješajte i uklonite s vatre.
4. Mascarpone pomiješajte sa 100 ml slatkog vrhnja, a pureću šunku naribajte na krupniji ribež.
5. U maslacem premazanu vatrostalnu posudu (20×30 cm) posložite 3 lista za lazanje.
6. Premažite ih 1/3 mascarponea, po njemu rasporedite 1/3 umaka od rajčica, a po njemu 1/3 naribane šunke.
7. Na to položite 3 lista za lazanje, pa postupak ponovite još 2x. Na to položite posljednja 3 lista za lazanje, prelijte ih ravnomjerno s preostalim slatkim vrhnjem i pospite s naribanim parmezanom.
8. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C oko 20 minuta.
Posluživanje: Poslužite toplo.
Savjet: Umjesto mascarponea (jer ga je ponekad teže naći) možete upotrijebiti bilo koji kremasti sir prema želji.
Vrijeme pripreme: 35 minuta.
Zahtjevnost: Jednostavno
Izvor: Coolinarika.com