Poljoprivredna zadruga TRS iz Iloka osmislila je projekt kojim planira iskoristiti potencijal sirovine koštice grožđa, a cilj im je da u konačnici na tržište stave tri nova proizvoda – hladno prešano ulje od sjemenki grožđa, brašno i ekstrakt od sjemenki grožđa.
Zadruga s istoka Hrvatske je prvotno bila orijentirana samo na jedan proizvod – vino. Tijekom tri godine prerade grožđa u vinariji opazili su kako je nastalo oko 200 tona otpadnog materijala u obliku koštice grožđa koje su dosad prerađivali u humus i koristili kao gnojivo za vinograd. Odlučili su napraviti zaokret i proizvesti nešto sasvim novo od ove sirovine.
Stoga su osmislili projekt ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, od čega su im HAMAG-BICRO i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ Europskog fonda za regionalni razvoj dodijelili 1,1 milijuna bespovratnih kuna.
Prvi korak je opremanje laboratorija vrijednog 160.000 kuna kroz koji će istraživati potencijal potpunog iskorištavanja koštice, a u čemu će im pomoći i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.
Kako ističe Martina Šaravanja, voditeljica projekta u TRS-u, slična rješenja već postoje u Europi, ali u Hrvatskoj trenutno nitko ne primjenjuje ovakav princip prerade ove sirovine.
"Vjerujemo kako će ovaj projekt koristiti ne samo vinariji nego i cijelom gradu Iloku, koji živi od vinogradarstva, u rješavanju problema s odlaganjem otpada nakon prerade grožđa te otvaranjem novih radnih mjesta", kaže Šaravanja.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.a je.o ga miš
pa mogli su najprije
probati raditi iz domaćih
sjemenki grožđa
a ne odmah uvoziti sirovinu
***to od domaćih košćica nema šanse da mogu raditi, sve ode u rakiju 🙂
a je.o ga miš
pa mogli su najprije
probati raditi iz domaćih
sjemenki grožđa
a ne odmah uvoziti sirovinu
Uključite se u raspravu