‘Moje kritike nemaju veze sa Školom’

Autor: Ana Blašković , 01. siječanj 2018. u 22:00
Ivan Koprić stručnjak je za javnu upravu/Luka Stanzl/PIXSELL

Član Upravnog vijeća Škole za javnu upravu o pronevjerama u toj ustanovi.

Nakon što je ministar uprave Lovro Kuščević otkrio da su zbog dva milijuna kuna pronevjere u Državnoj školi za javnu upravu podnesene kaznene prijave protiv nepoznatih osoba i podijeljen jedan otkaz, za komentar smo zamolili Ivana Koprića, profesora Pravnog fakulteta i člana Upravnog vijeća (UV) Škole.

Koprić je ranije žestoko kritizirao 'lex šerif', zakon ministra Kuščevića kao 'atak na temeljne zasade ustavnog poretka.' "Nisam upoznat s detaljima poslovanja Škole jer su oni u nadležnosti ravnatelja. U ovlastima UV-a nije provjera financijskog poslovanja. Ne sjećam se da sam vidio neku financijsku dokumentaciju, a o potpisivanju isplata i sl. iz kojih bi mogla proizaći pronevjera trebalo bi pitati ravnatelja", kaže Koprić i dodaje da o pronevjeri nije informiran.

"Ne vjerujem da bi utvrđivanje eventualnog kaznenog djela bilo povezano s mojim stručnim komentiranjem novele Zakona o lokalnoj samoupravi. Kaznena djela su ozbiljna stvar i valja ih otkrivati, procesuirati i kažnjavati, što ne smije imati veze sa stručnom debatama. Ovo je koincidencija, ministar je svoj cilj donošenja novele Zakona postigao, ja sam ga kritizirao, i tu se stvar završava. Ne bavim se politikom", smatra Koprić.

Napominje da Upravno vijeće ima sjednice na kojima odlučuje na prijedlog ravnatelja. "Otkako sam član UV-a promijenili smo tri predsjednika. Ni po tome nisam imao kontakt s ravnateljem oko pripreme sjednica, to je uvijek radio netko iz Ministarstva uprave", zaključuje prof Koprić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close