Turistička zajednica Baranje, u suradnji s Gradom Belim Manastirom i Večernjim listom pripremila je, uoči Božića, pravi spektakl na otvorenom, a projekt su podržali i partneri Hrvatska lutrija, Belje, Jamnica, Ledo, Konzum i Zvijezda. U pravom zimskom ugođaju, jutro je počelo s baranjskim delicijama bez kojih nema blagdanskoga stola.
Fiš paprikaš, sarma i gibanica
U 'Kulinarskom obračunu točno u podne' u Etnološkom centru baranjske baštine, kuhače su ukrstili profesionalni kuhari iz udruge Majstor kuhar na čelu s Brankom Ognjenovićem, ekipa renomiranih kuhara baranjskih restorana i mlade gastro nade – učenici Druge srednje škole Beli Manastir. Majstori kuhari imali su zadatak skuhati nezaobilaznu sarmu, kuhari iz baranjskih restorana tradicionalni fiš paprikaš, a mlade kulinarske nade zasladile su cijeli gastro spektakl pripremajući gibanicu i fritule.
Perkušić
Nikad u gradu nije bila takva odlična i opuštena atmosfera.
Kulinarska utakmica imala je i humanitarni karakter, jer su se sve donacije posjetitelja, koji su kasnije s guštom kušali pripremljene baranjske delicije, darovale udruzi Prijatelji svetog Martina koja skrbi o dvije socijalne samoposluge u Baranji, jednoj u Belom Manastiru, a drugoj u Popovcu. "Sarma je jedno tradicionalno jelo na kojem smo svi odrasli, svaka Nova godina počinje sa sarmom, nadam se da će biti svima ukusna jer smo dodali najvažniji začin, a to je ljubav i pozivam sve da doniraju kako bismo skupili što više sredstava za potrebite", istaknuo je Dario Lide iz udruge Majstor kuhar, ne ispuštajući kuhaču iz ruke.
Proglašenje pobjednika
Stjepan Piskač iz renomiranog baranjskog restorana bio je s kolegama zadužen za tradicionalni fiš paprikaš. "Nema tu neke mudrosti, dobra paprika, luk, sol, svježa i kvalitetna riječna riba, šaran je temelj dobrog fiša, a mogu se po želji dodati i štuka ili som", otkrio je Piskač i dodao da se fiš ne kuha dulje od 45 minuta. Dok su se sarma i fiš krčkali u loncima, budući kuhari srednjoškolci, zasukali su rukave i prionuli na pripremu slasne gibanice i fritula. S obzirom na to da su za protivnike imali profesionalce, početna je trema bila velika. "Veću porciju fritula radit ćemo oko sat i pol, a i gibanica se peče. Naravno da smo imali početnu tremu, ipak se sad natječemo s profesionalcima, ali trema je nestala, a kuhari su nam puno pomogli savjetima i naučili smo puno tehnika", zadovoljno je komentirao 15-godišnji učenik Druge srednje škole Beli Manastir Matej Marić koji je deserte pripremao s kolegama Anamarijom i Aleksandrom.
Rob
Mladi su nas vrlo ugodno iznenadili s gibanicom i fritulama.
Na kraju su priznali da su im 'od ruke' ipak bolje išle fritule, ali sudeći prema reakcijama okupljenih, ni gibanica nije zaostajala. Prije proglašenja pobjednika kulinarskog showa, ostalo je pitanje što bolje prolazi u Baranji – fiš ili sarme? No posjetitelji koji su, uz stručni žiri, isprobali pripremljena jela, brzo su otklonili svaku sumnju i diplomatski komentirali da se prvo uzme tanjur sarme, pa fiša i nakon toga zasladi gibanicom i fritulama i svi veseli. Slasne zalogaje idealno su upotpunila vrhunska vina Belje kao sponzor velikog humanitarnog gastro spektakla uz Jamnicu, Ledo, Konzum i Zvijezdu. Najveseliji su bili učenici Druge srednje škole koje je stručni žiri proglasio pobjednicima.
Veselo na Božićnom sajmu
Imali smo težak zadatak, sarma i fiš su bili izvrsni, ali na kraju dođe slatko i mladi su nas vrlo ugodno iznenadili s gibanicom i fritulama i oni su pobijedili", rekao je gradonačelnik Belog Manastira i član žirija Tomislav Rob.Druge dvije ekipe profesionalnih kuhara od srca su im čestitale, jer im je, kažu, jako drago što mladi pokazuju tako zavidne vještine i predanost kuhanju.
Ognjenović
Baranjski srednjoškolci pokazali su da barataju sa znanjem i vještinom.
"Čestitam im jer nije baš lako napraviti toliko štrudle u ovim uvjetima, pokazali su da barataju sa znanjem i vještinom, naš posao nije lak, ali ako se voli, sve je lakše. Želim im puno uspjeha u daljnjem radu i ako im bilo što treba, uvijek sam tu za savjete i sugestije", istaknuo je na kraju akademik kulinarstva i predsjednik udruge Majstor kuhar Branko Ognjenović. Priliku da se iskušaju u gastro vodama dobili su i najmlađi Baranjci. Oni su pod budnim okom vrsnih kuhara, u dječjoj kreativnoj kulinarskoj radionici, ukrašavali ispečene fritule. Uz puno radosti i smijeha, i oni su dokazali ono što su govorili svi natjecatelji – najvažniji sastojak svakog jela ili deserta je ljubav. U sklopu Božićnog sajma, posjetitelji su uživali u ponudi više od 40 štandova lokalnih proizvođača domaćih proizvoda, božićnog asortimana i rukotvorina, uz mnogobrojna iznenađenja koja je na svom štandu pripremila Hrvatska lutrija.
"Sve ovo danas što se događalo u Belom Manastiru je pun pogodak. Drago nam je što je Baranja na ovako dobar način organizirala Advent i svakako se vidimo i dogodine", oduševljeno je rekla skupina mladih Baranjaca. Zadovoljstvo nakon svih adventskih programa nisu krili ni organizatori, posebno direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić. "Nikad u Belom Manastiru nije bila takva odlična i opuštena atmosfera, trg je večeras bio prepun ljudi i općenito smo ugodno iznenađeni koliko je mnogo ljudi došlo na sve naše programe. Mi smo i više nego zadovoljni postignutim rezultatima i ovo nam je jedan veliki poticaj da iduće godine budemo još bolji i atraktivniji. Od srca zahvaljujem svima koji su sudjelovali u našim programima", rekao je Matej Perkušić i iz najvećeg baranjskog gospodarskog i kulturnog središta Belog Manastira svima zaželio sretne i blagoslovljene blagdane i uspješnu novu godinu.
Koncerti koji će se dugo pamtiti
Nikad toliko ljudi na glavnom gradskom trgu
Nakon zabavne gastro radionice i uživanja u tradicionalnim blagdanskim jelima, došlo je vrijeme za najljepšu adventsku glazbenu zabavu za djecu – koncert Ivana Zaka u amfiteatru Etnološkog centra. Prepuni amfiteatar odzvanjao je njegovim najpoznatijim hitovima, okupljena publika je pjevala u glas, a bilo je i mnoštvo onih koji su pokazali zavidno plesno umijeće. Da su glazbenu emociju doživjeli i oni odrasliji, pokazalo se u večernjim satima, na prepunom Trgu slobode u Belom Manastiru. Zak je u dvosatnom koncertu toliko zagrijao atmosferu da je trg doslovno gorio. "Ovo je bio prvi koncert uopće u Belom Manastiru, moji sugrađani su oduševljeni, a i ja, teško mi je bilo predstaviti si kako će to sve izgledati, ali eto – i ja kao političar ostao sam bez teksta, naravno, u najpozitivnijem smislu. Nikad dosad ni za jedne manifestacije na Trgu slobode nije bilo ovoliko ljudi i svaka čast Ivanu Zaku na izvedbi i zabavi koju je priredio za ljude", izjavio je nakon koncerta gradonačelnik Tomislav Rob.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu