Što će Francuzi kad im ponestane kroasana? Neće jesti ni kolače. Ova dosta modificirana uzrečica zloglasne kraljice Marije Antoanete ovih dana otkriva svoju gorku istinu, jer i Francuska, kao cijela Europa, osjeća nestašicu maslaca kojem je cijena skočila na 7000 eura po toni, dok je lani bila 2500 €.
'Maslačna kriza' u zemlji koja je najveći svjetski potrošač te namirnice izraženija je nego drugdje pošto je maslac ključan sastojak kroasana, omiljenog doručka građana, te nezaobilazan u kolačima i umacima.
Kako su domaće zalihe presahle i zbog goleme potražnje u Kini, trgovci su prisiljeni prodavati više uvoznog, ali jeftinije. "Među trgovačkim lancima je pravi cjenovni rat. Neki odbijaju poskupjeti maslac makar za koji cent, a domaći proizvođači više izvoze zbog bolje cijene, i to s pravom", reći će Thierry Roquefeuil, predsjednik Saveza proizvođača mlijeka FNPL. Maslaca nedostaje oko 30% pa je to postao i nacionalni problem za raspravu u parlamentu.
Ministar poljoprivrede Stéphane Travert izrazio je ondje nadu kako će trgovci i proizvođači uskoro naći zajednički jezik i da potrošači ne budu uskraćeni. Stručnjaci kažu da je nestašica efekt mliječne krize 2016. i pada proizvodnje od 3%. Trgovci se nisu prilagodili, dok su proizvođači, ističu, našli kanal da proizvod bolje naplate vani, posebno u Njemačkoj, gdje su također kratki s maslacem.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu