Zajedničke letjelice Stavattija i Utve

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2017. u 21:59
Utva je dugogodišnji proizvođač malih zrakoplova

Američka kompanija postala je strateški partner srpske kompanije Jugoimport SDPR, vlasnika tvornice zrakoplova s kojom će proizvoditi pogonske sustave, kočnice, rakete i projektile.

Kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport SDPR potpisali su u Beogradu sporazum o strateškoj i dugoročnoj poslovno-tehničkoj suradnji koji se odnosi na zajednički marketing, modifikaciju, certifikaciju i proizvodnju letejelica Utve iz Pančeva, kao i drugih proizvođača povezanih s Utvom.

Jugoimport je početkom godine postao vlasnik 96% pančevačke Utve, piše portal Tangosix.  Kao ciljevi navode se i zajednički razvoj i proizvodnja novih Stavatti letjelica, pogonskih grupa i sustava, ali i proizvodnja komponenata za njihove letjelice u Pančevu. Stavatti će Utvi biti "production partner" i proizvodit će letjelice, strukturu, dijelove, sustave iz Utvine tvornice u Pančevu, ali i drugih proizvodnih lokacija Jugoimport SDPR-a.

Stavatti će također ući u zajednički razvoj sa srpskom kompanijom i to sistema za stajne trapove, pneumatike, kočnice, izbacivanje sjedišta, raketa i projektila, artiljerijskih sustava, tenkova, oklopnih vozila i gotovo svega što je u prototipnom ili ostvarenom proizvodnom portfoliju SDPR-a. Stavatti korporacija osnovana je za konstruiranje i proizvodnju originalnih modernih vojnih i civilnih zrakoplova.

Prošla godina bila je vrlo značajna za kompaniju Stavatti jer je 14. studenoga korporacija dobila ekskluzivnu licenciju za redizajn malog civilnog mlaznog zrakoplova Javelin koji je razvijen u kompaniji Aviation Technology Group (ATG). Ranije je Stavatti našao partnera u kompaniji Rud Aero, te je nakon bankrota ATG-a 2008. godine kupio konstrukcijska prava za taj zrakoplov.

Komentirajte prvi

New Report

Close