Mlijeko pomiješano s vodom na policama mora biti označeno

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2017. u 11:15
Foto: Thinkstock

Za razliku od dosadašnje prakse, proizvođači će sada i prije isporuke znati koju će cijenu dobiti za svoje mlijeko.

S dva nova pravilnika koja su već u primjeni, a koja reguliraju ugovorne odnose i kakvoću sirovog mlijeka, Ministarstvo poljoprivrede donosi i treći koji će zaokružiti „mliječni paket“, a kojim se jasno navodi kojim parametrima treba odgovarati konzumno mlijeko prilikom njegova stavljanja na police trgovina, piše Glas Slavonije.

Novim Pravilnikom o konzumnom mlijeku i mliječnim proizvodima cilj je, kako navode, dodatno urediti pitanje točke ledišta konzumnog mlijeka u odnosu na točku ledišta sirovog mlijeka kako bi se provjerilo je li u mlijeko dodavana voda. Tim pravilnikom se uvjetuje i da se mlijeko dobiveno od mlijeka u prahu ili ugušćenog mlijeka u postupku miješanja s vodom – jasno označi nazivom „rekonstituirano mlijeko“.

Također je predloženo da i ostali proizvodi moraju biti označeni opisnim nazivom koji će biti razumljiv potrošaču.

„S ova tri pravilnika zaštitit ćemo hrvatske mljekare i poboljšati njihov položaj na način da smo regulirali odnos između proizvođača i otkupljivača te precizno propisali parametre o polaznom postotku mliječne masti i bjelančevina što izravno utječe na otkupnu cijenu sirovog mlijeka. Za razliku od dosadašnje prakse, proizvođači će sada i prije isporuke znati koju će cijenu dobiti za svoje mlijeko. S druge strane, mljekarskoj industriji otvoren je prostor za brži i jednostavniji dogovor s otkupljivačima, jer sada pregovaraju s proizvođačkom organizacijom, a ne pojedinačno sa svakim proizvođačem, što značajno skraćuje pregovarački proces“, izjavio je ministar Tolušić te pozvao na uključivanje u savjetovanje s javnošću o Nacrtu pravilnika o konzumnom mlijeku i mliječnim proizvodima.

– Ovo je posljednji od tri pravilnika kojima ćemo urediti i pridonijeti položaju proizvođača sirovog mlijeka u lancu opskrbe tržišta proizvodima iz sektora mlijeka i mliječnih proizvoda. Sva tri propisa nastala su uvažavajući poteškoće proizvođača u dosadašnjoj primjeni propisa kojima se reguliralo uređenje međusobnih ugovornih odnosa između proizvođača i otkupljivača te ispitivanja kakvoće svježeg sirovog mlijeka čiji rezultati se pretežno koriste za izračun cijene isporuke sirovog mlijeka – rekao je Tolušić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mlijeko je pomiješano s vodom ???

To u praksi znači da se opet ništa ne bude znalo, mlijeko u trgovini bude skuplje a prizvođač će dobiti manje…

New Report

Close