Do 2030. smanjiti bacanje hrane na 50%

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 12. travanj 2017. u 14:17
Europarlamentarka Biljana Borzan/M. L./PIXSELL

Nemoralno je da četvrtina proizvedenog u EU završi na otpadu.

Na Odboru za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta u utorak je uz potporu svih političkih stranaka izglasan izvještaj hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan kojim se predlaže da članice Europske unije smanje bacanje hrane za 30 posto do 2025. i 50 posto do 2030. godine, u odnosu na referentnu 2014. godinu.

" Procjenjuje se da četvrtina hrane proizvedene u EU završi na otpadu. To je nemoralno i šteti okolišu jer su u proizvodnju te hrane utrošeni resursi i radna snaga", upozorila je Borzan ističući da su porezne politike članica EU detektirane i kao problem i kao rješenje. Neke još pritom naplaćuju poreze na donacije, dok Francuska i 60 posto donirane hrane može odbiti od poreza na dobit, Španjolska 35 posto.  

"Lokalne i državne vlasti potiču se da financiraju infrastrukturu za transport, skladištenje i distribuciju donacija tamo gdje ona ne postoji. Međutim, iako je kod nas to problem svugdje izvan Zagreba i nedostaje kamiona, skladišta, hladnjača… Republika Hrvatska, unatoč tome, nije povukla ni eura iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) iz kojeg se to može sufinancirati", ističe Biljana Borzan.

Prema Eurobarometru, manje od pola građana Europske unije ne razumije značenje pojmova "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do" na pakiranjima hrane. Čim istekne datum hranu odmah bacaju, iako u ovom drugom slučaju hrana može biti dobra još danima.  O Izvještaju o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane u srpnju će glasovati Europski parlament, a potom Europska komisija preuzima odgovornost za djelovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close