Klubovi bez PDV-a na prodaju igrača

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2016. u 21:59
Crvena zvezda, Partizan, OFK Beograd i Vojvodina dužni su desetke milijuna eura za PDV od prodaje igrača

Usvoji li Srbija novi zakon o PDV-u, koji se donosi zbog usklađivanja s EU, nogometni klubovi neće plaćati porez na transfere igrača već će to postati obveza kupca.

Usvoji li Srbija novi zakon o porezu na dodanu vrijednost, kako je planirano, nogometni klubovi bit će oslobođeni plaćanja PDV-a na prodaju igrača. Problem je što se nacrt zakona o PDV-u može tumačiti kao da će klubovi protiv kojih se već vode sudski postupci zbog nezakonite prodaje igrača, odnosno utaje poreza na PDV, biti oslobođeni odgovornosti i to retroaktivno, javlja Blic.

To se navodi u članu 13. nacrta, u kojem se se kaže "da će se postupci kontrole utvrđivanja porezne obveze za promet usluga ustupanja igrača na neodređeno vrijeme koji nisu završeni do dana početka primjene ovog zakona, završiti u skladu s ovim zakonom". "Novim nacrtom mijenja se i mjesto prometa, pa će PDV u slučaju prodaje nogometaša ubuduće plaćati kupac, odnosno klub u inozemstvu u koji sportaš odlazi. Ne znači da će se nešto opraštati, već ćemo tražiti mehanizme kako da sve naplatimo", navodi sugovornik Blica blizak srpskoj vladi.

U vladi neslužbeno objašnjavaju da su izmjene zakona obveza prema EU. Svi nogometni klubovi ujedinjeni su u stavu da za njih ne treba važiti plaćanje poreza na PDV kada prodaju igrače, iako je Ministarstvo financija još 2008. dalo mišljenje da su klubovi na transfere dužni platiti PDV. Za osam godina, od 2005. do 2013., prema računici Porezne uprave Partizan je dužan 17,8 mil. eura, Crvena zvezda nešto više od 8 mil. eura, OFK Beograd 7 mil., a Vojvodina 1,7 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close